GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Benčić: Ustavni sud ne treba eutanazirati

Benčić: Ustavni sud ne treba eutanazirati
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 12:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ustavni sud je bitna institucija za zaštitu ustavnih prava građana i ne treba ga eutanazirati, no u njega se ne bi trebali birati isluženi političari, kazala je u petak koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić.

„Ne možemo se boriti protiv propasti institucija koje su uništene zarobljavanjem od HDZ-a na način da te iste institucije uništavamo, nego ih trebamo jačati”, rekla je Benčić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila prioritete stranke Možemo! za hrvatsko pravosuđe.

Pitanje Ustavnog suda i biranja ustavnih sudaca biti će jedna od točaka na stolu u pregovorima o većini, dodala je Benčić na novinarski upit o podršci Zoranu Milanoviću kao mandataru, a koji o Ustavnom sudu ima drugačije mišljenje.

Benčić je još jednom pozvala Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo da najkasnije u utorak kažu je li kampanja prošla regularno i ulazimo li u regularne izbore.

Za vraćanje povjerenja građana u pravosudni sustav u Možemo! navode da treba osigurati uvjete za neovisno djelovanje državnog odvjetništva i sudova, povećati učinkovitost, unaprijediti sustav upravljanja, te poboljšati materijalna prava i uvjete rada sudaca.

Za vraćanje povjerenja, dodali su, ključno je i pozvati na odgovornost ljude iz sustava koji pristaju na utjecaj politike. Predlažu, uz ostalo, osnivanje stegovnog suda unutar Državnog sudbenog vijeća (DSV) koji bi u slučaju sigurnosne zapreke odlučivao može li sudac ostati u sustavu.

Nove poruke Josipe ex Rimac jasno pokazuju kako funkcionira pravosuđe pod HDZ-om, kazala je zastupnica Urša Raukar Gamulin dodavši da je za neovisno pravosuđe neophodno prvo „skinuti” HDZ s vlasti.

Hrvatska ima 43 suca na 100 tisuća stanovnika i po tome je predvodnica u EU, no po učinkovitosti pravosuđa je na samom začelju, istaknula je.

Tagovi: benčić, ustavni sud, milanović, šeparović
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE