GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beneficirani radni staž ima nešto više od 35.000 zaposlenika

Beneficirani radni staž ima nešto više od 35.000 zaposlenika
STAŽ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 09:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Djelatnici hitne medicinske pomoći nedavno su na prosvjednom skupu pred Banskim dvorima zatražili povratak beneficiranog radnog staža, odnosno prava na skraćeni radni vijek, koji u Hrvatskoj trenutno ima nešto više od 35.000 zaposlenika.

"Hitnjacima" je beneficirani radni staž ukinut još u ministarskom mandatu Andrije Hebranga, a sadašnji ministar zdravstva Vili Beroš poručio im je da podupire njihove zahtjeve i uputio ih da se obrate Ministarstvu rada.

Od djelatnika, koji zahtijevaju donošenje jedinstvenog Zakona o hitnoj pomoći koji će im omogućiti odlazak u mirovinu s 55 godina, traži se izrada elaborata kojim bi dokazali opravdanost svojih zahtjeva.

Način utvrđivanja radnih mjesta i zanimanja na kojima se računa beneficirani staž u općem mirovinskom sustavu propisan je Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

U Ministarstvu rada kažu kako se stručna dokumentacija mora priložiti za točno određeno radno mjesto, odnosno zanimanje koje je definirano ugovorom o radu, a ako se traži za više radnih mjesta mora biti priložena stručna dokumentacija za svako pojedinačno radno mjesto.

Također, u stručnoj dokumentaciji mora biti naveden i podatak o broju ozljeda na radu i bolovanja na pojedinom radnom mjestu u razdoblju od pet godina te o profesionalnim bolestima u razdoblju od 10 godina.

Osim Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, beneficirani staž uređen je i posebnim propisima za pojedine kategorije osiguranika (npr. vojska, policija, vatrogasci, pomorci i dr.).

Beneficrani radni staž imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja...

Beneficrani radni staž u Hrvatskoj imaju i operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, tkalci na tkalačkim stanovima, policajci i vatrogasci...

U evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje je na dan 31. ožujka evidentirano ukupno 35.522 osiguranika (radna mjesta i zanimanja), kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem.

Od tog broja, 24.271 osiguranika ostvaruje pravo na staž osiguranja s povećanim trajanjem prema općem propisu, a 11.251 prema posebnim propisima.

Stručnjaci medicine rada i zaštite na radu proveli su reviziju i izradili stručnu podlogu s analizom radnih mjesta i zanimanja na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem.

Odlučeno je da se ukidaju 43 radna mjesta na kojima nema zaposlenih radnika, a na 22 radna mjesta se snizio stupanj povećanja staža osiguranja, jer su stručnjaci utvrdili da su razvojem tehnologija i primjenom mjera zaštite na radu smanjeni rizici i štetnosti utjecaja na zdravlje.

Također, od tadašnjih 11 zanimanja, na temelju izrađenog elaborata uvedena su dva nova zanimanja, voditelj kabinske posade zrakoplova i član kabinske posade zrakoplova.

Tagovi: Beneficirani radni staž, Hitna pomoć, operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja
PROČITAJ I OVO
Analitičari: Puljkov rezultat na granici trijumfa, drugog kruga de facto nema
NAKON IZBORA
Analitičari: Puljkov rezultat na granici trijumfa, drugog kruga de facto nema
ZAGREB - Kandidatu za gradonačelnika Splita Ivici Puljku (Centar) pobjeda u drugom krugu je osigurana, ocijenili su u ponedjeljak analitičari Davor Gjenero, koji tvrdi da drugog kruga de facto nema, i Žarko Puhovski koji dodaje da su rezultati prvog kruga uspjeh koji graniči s trijumfom.
Stoltenberg: NATO povećava broj vojnika u visokoj pripravnosti na preko 300.000
PRIPRAVNOST
Stoltenberg: NATO povećava broj vojnika u visokoj pripravnosti na preko 300.000
BRUXELLES - NATO će na svom samitu u Madridu povećati broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300.000, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.
Erdogan se sastaje u utorak sa čelnicima Finske i Švedske
SASTANAK
Erdogan se sastaje u utorak sa čelnicima Finske i Švedske
HELSINKI - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastaje se u utorak u Madridu s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom kako bi razgovarali o kandidaturi dviju zemalja za članstvo u NATO-u, koje Ankara trenutno blokira.
Cijevi u Zagrebu danas pucale čak na tri lokacije
KAOS
Cijevi u Zagrebu danas pucale čak na tri lokacije
ZAGREB - Tvrtka Vodoopskrba i odvodnja izvijestila je građane o novim, kako su naveli na svojim stranicama, neplaniranim radovima na vodoopskrbnom sustavu.
Japan pogođen visokim temperaturama, Tokiju prijeti nestašica struje
TOPLINSKI UDAR
Japan pogođen visokim temperaturama, Tokiju prijeti nestašica struje
TOKIO - Japanske vlasti su u ponedjeljak upozorile na moguću nestašicu struje, javlja AFP i dodaje da Tokio bilježi rekordno visoke temperature, s najkraćom kišnom sezonom u svojoj povijesti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE