GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beograd strahuje od visokog Dunava

Beograd strahuje od visokog Dunava
VISOKE VODE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2024 / 08:30
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Poplave širom Evrope zabrinule su stručnjake u Srbiji, zbog porasta nivoa vode u Dunavu, koji je najviši u poslednjih 10 godina. Ova međunarodna reka ne predstavlja međutim veliku opasnost za našu zemlji, ali porast nivoa njene vode utiče na pritoke, pre svega Savu, koja bi u Beogradu mogla izazvati havariju.

Nakon što su poplave pogodile delove Nemačke, poplavne vode nastavljaju da rastu, a vodostaj Dunava je porastao prema Austriji i Mađarskoj, što je i u Srbiji izazvalo zabrinutost, jer ova „dominantna reka“ utiče na porast vode u svim njenim pritokama, od kojih nam prete poplave.

„Dunav je kroz Beograd regulisan na poplavne vode, a kad bi se izlio u glavnom gradu to bi bilo ravno kataklizmi. Imamo hidroenergetski sektor Đerdap 1 i 2, koji potpuno regulišu tok ove reke sve do Novog Sada. Tako da kad postoji najava nailaska poplavnog talasa na međunarodnoj reci, onda se pojačano prazni akumulacija jer se proizvodi više električne energije“, objašnjava za Nova.rs profesor Aleksandar Anđelković, doktor biotehničkih nauka sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i stručnjak za ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

On, međutim, naglašava da su pritoke Dunava, pre svega Sava, razlog za ozbiljnu brigu.

„Dunav je na nekim mestima porastao i preko šest metara, što je mnogo. U gornjem delu svog sliva je kao i svaka reka manjeg kapaciteta proticanja, a te vode kako dolaze ka nama se rasplinjavaju. To je ogromna reka i manja je verovatnoća da se kod nas izlije. Može ipak doći do sporadičnog izlivanja u delovima Vojvodine, gde se korito dodatno raširi. Ono što brine je činjenica da Dunav diktira proticaj Save. Uspon vode može da izazove izlivanje u zoni koja je najrizičnija, a to je nasip na novobeogradskoj obali“, kaže profesor.

Nelegalna gradnja, koja godinama nekontrolisano traje, i zatrpavanje nasipa, tačnije ljudski faktor, biće glavni krivac ako se Sava izlije.

„U poslednjih 10 godina, kako se rukovodi tim nasipom, rizik od poplava, odnosno izlivanja, povećan je čak 50 puta. Kad zbog visoke vode Dunava, Sava ne bude mogla da se ulije, doći će do njenog izdizanja, kao što je bilo 2014. Besomučno prekopavanje nasipa, kako kome zatreba, dovešće do havarije. Građani bez dozvola nelegalno grade, nasip buše kako im padne na pamet, a ne postoji mogućnost da se preko nasipa prokopa kanal. Oni ne mogu da se popravljaju, samo da se ispočetka sagrade na nekoj deonici“, objašnjava profesor Anđelković.

Ako se Sava zadrži na visokom vodostaju tokom 10 dana i stigne do krune nasipa, može se očekivati da usled velikog pritiska dođe do proboja na novobeogradskoj obali.

„Sa strane ‚Beograda na vodi‘ je viša obala, pa nije ugrožena na isti način. Međutim, podzemni delovi zgrada, kao i garaže ovog kvarta, su ispod nivoa Save. To naselje je na samoj obali i bezbednost infrastrukture direktno zavisi od reke. Tamo pumpe rade tokom 24 sata, a kad Sava raste, poraste i nivo podzemnih voda. Te pumpe, nažalost, u nekom trenutku više neće imati kapacitet da prebace veliku količinu vode i doći će do poplava u garažama, koje su, znamo svi, pune skupocenih voznih parkova, a kad se jedan Ferari nađe pod vodom, gubi svaku vrednost“, upozorava profesor.

Tagovi: beograd, dunav, beograd na vodi, sava
PROČITAJ I OVO
Demokrati u sve većem broju podržavaju Kamalu Harris
PODRŠKA
Demokrati u sve većem broju podržavaju Kamalu Harris
NEW YORK - Kamala Harris je izjavila da je počašćena Bidenovom podrškom i obećala da će zaslužiti i osvojiti nominaciju.
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
SCENARIJI
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
WASHINGTON - Jedan izvor uključen u odjel za prikupljanje sredstava za kampanju odahnuo je nakon što je u nedjelju objavljeno da se predsjednik Joe Biden više neće ponovno kandidirati.
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
REAKCIJE
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
WASHINGTON - U telefonskom razgovoru sa CNN-om nekoliko minuta nakon što je predsjednik Joe Biden objavio svoj izlazak iz utrke za 2024. godinu, bivši predsjednik i kandidat za predsjednika Donald Trump opisao je Bidena kao "daleko najgoreg predsjednika u povijesti naše zemlje."
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
POVLAČENJE
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden povlači se iz utrke za reizbor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE