GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beović: Stariji bi se trebali hitno cijepiti, na jesen nas čeka epidemiološka katastrofa

Beović: Stariji bi se trebali hitno cijepiti, na jesen nas čeka epidemiološka katastrofa
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 20:12
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska infektologinja Bojana Beović upozorila je u utorak da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka "katastrofa", ako se tijekom kolovoza ne cijepe protiv covida-19 stariji od 50 godina.

"U toj je populaciji više od trećine necijepljenih i bitno je da se zaštite još u kolovozu jer nas inače na jesen čeka katastrofa, bolnice će opet biti pune covid pacijenata", upozorila je Beović koja vodi vladinu grupu za cijepljenje.

Broj dnevnih zaraza je u porastu, rekla je novinarima dodavši da je to očekivano s obzirom na dominaciju zaraznije delta varijante virusa.

"Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zarazit će se velik broj ljudi koji imaju uvjete za težak tijek bolesti, a nisu zaštićeni, kazala je Beović.

Države koje imaju mnogo veći udio cijepljene populacije od Slovenije nemaju tako brzi porast hospitalizacija koji bi se inače mogao očekivati, rekla je.

U tjednu od 18. do 25. srpnja u slovenskim je ovlaštenim laboratorijima sekvencioniranjem utvrđeno da se u 98,1 posto analiziranih uzoraka koronavirusa radilo o delta varijanti, objavila je u utorak vlada, dodavši da je izvor zaraze u lokalnim prijenosima, ali i iz "uvoza" iz drugih zemalja.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ovog tjedna iz sigurne "zelene" mogla doći u rizičniju "narančastu" fazu epidemije, objavila je Slovenska televizija, što je u izjavi za medije potvrdio i Jelko Kacin, koordinator kampanje cijepljenja.

"Delta virus se brzo širi i u Sloveniji možemo govoriti o eksponencijalnom rastu zaraza tom varijantom koja sada dominira, tako da smo u zaista teškom položaju", rekao je Kacin.

"Čini se da ćemo ući u narančastu fazu, zato je sada zadnji trenutak da uvjerimo ljude kako se moraju cijepiti prije nego što širenje delta varijante poprimi takve razmjere da bismo opet morali početi zatvarati gospodarstvo i druge aktivnosti", kazao je Kacin.

Slovenija je u zadnja 24 sata imala 181 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od prije tjedan dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem idućeg tjedna mogle i udvostručiti, prenose slovenski mediji.

Tagovi: Bojana Beović, cijepljenje u Sloveniji, Jelko Kacin
PROČITAJ I OVO
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
Grmoja prijavio Vujnovca i Peruška zbog navodnih financijskih malverzacija u Fortenovi
PRIJAVA
Grmoja prijavio Vujnovca i Peruška zbog navodnih financijskih malverzacija u Fortenovi
ZAGREB - Kandidat Mosta Nikola Grmoja u ponedjeljak je podnio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Pave Vujnovca, Fabrisa Peruška i još nekoliko osoba zbog sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, ustvrdio je, oštećena za 66 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE