GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bernardić u dilemi: S kim će SDP u koaliciju?

Bernardić u dilemi: S kim će SDP u koaliciju?
DILEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 12:07
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Šef SDP-a Davor Bernardić susreće se s novim problemima - prema anketi tjednika Nacional, većina birača opće populacije, ali i SDP-a, ne vidi Bernardića kao najbolje rješenje za SDP-ovog mandatara, odnosno budućeg premijera.

Na tom mjestu radije vide europarlamentarku Biljanu Borzan, a neki su skloni i ideji da to bude Zvonimir Mršić.

Biljanu Borzan na tom mjestu vidi 35 posto ispitanih birača SDP-a, a njega tek 26 posto. No, u stranci kažu da je ta anketa, objavljena u jednom tjedniku, čisti - spin.

- Ovo je tipičan spin i pokušaj prebacivanja pažnje s krizom oko Milana Bandića i HDZ-a. Koliko ja vidim, SDP-ovci čak ni u offu novinarima ne govore da Bernardić kao šef stranke ne bi trebao biti kandidat za premijera. To nikome nije sporno, i bit će tako jer je on predsjednik. Koliko ja vidim, nitko ne sumnja da on to ne bi mogao, rekao je potpredsjednik stranke Rajko Ostojić jučer.

Istovremeno, s najavom mogućih parlamentarnih izbora početkom ljeta, koja se aktualizira zbog stanjivanja većine HDZ-a u Saboru, Bernardić se susreće s još jednom dilemom: treba li SDP izaći na parlamentarne izbore kao lider oporbe i u formaciji sa cijelim nizom stranaka, kao što je bio slučaj nedavno na predsjedničkim izborima kad je čak 13 stranaka podržalo Zorana Milanovića i pomoglo mu da pobijedi, ili će se ipak odlučiti za već sklopljenu koaliciju sa HSS-om i HSU-om. Dilema je posebno aktualizirana nakon što su prije dva dana Mirando Mrsić i Dalija Orešković zajedno pozvali na veliko okupljanje lijevog centra. Međustranački razgovori ovih dana intenzivno traju - SDP potencijalnim partnerima nudi na uvid svoj program, izglasan prošle subote na Glavnom odboru, i potencijalni partneri imaju dva tjedna da se odluče.

U slučaju da SDP ostane samo u savezu s HSS-om i HSU-om, ponudit će im ukupno pet ulaznih mjesta - HSS bi u tom slučaju mogao računati na razinu formiranja zasebnog kluba, dakle dobiti minimalno tri mjesta, dok bi HSU-u pripala dva sigurna ulazna mjesta, jedno u 8. jedinici gdje bi se tradicionalno kandidirao Silvano Hrelja, a jedno vjerojatno u Slavoniji.

Druga je opcija da uz SDP, jednako kao i uz Milanovića, budu i IDS, PGS, GLAS, Laburisti i niz drugih manjih stranaka.

- Mi razmatramo oba načina izlaska na izbore, oba su prihvatljiva i moguća, a glavni je cilj da se u tim koalicijskim kombinacijama ne pogube naši SDP-ovi glasovi. Moramo misliti na sebe, znate, na izborima svima porastu apetiti, a ako su apetiti potencijalnih partnera preveliki, onda je jasno gdje smo, kaže potpredsjednik stranke Zlatko Komadina. Podsjeća da sa HSS-om i HSU-om od ranije postoji obaveza, i ona će se sigurno poštovati, a ostalo će se vidjeti. Isto kaže i šef HSU-a Silvano Hrelja: »Mi odavno surađujemo, pozicija saveza je stabilna, na nas se računa, a što se tiče širenja koalicije, to ima smisla ako se svi budu držali realnih okvira«.

Velika lijeva koalicija u najvećoj će mjeri ovisiti o 8. riječko-istarskoj jedinici i dogovoru s IDS-om, a u IDS-u kažu da je njima zapravo svejedno jer uvijek mogu računati na tri svoja sigurna mandata. No, definitivno su pobornici ideje da veći oporbeni savez lakše može srušiti HDZ.

- Mi smo danas dio osovine s GLAS-om, PGS-om, Demokratima i Laburistima. Zajedno imamo eurozastupnika u Bruxellesu, i ta suradnja traje. No, kad je riječ o parlamentarnim izborima, razgovaramo i s kolegom Bernardićem i sve je na stolu. Pritom, jedna stvar je jasna: ako imamo zajednički cilj, a to je promjena ove korumpirane Vlade, onda je najvažnije ostvariti taj cilj. Mislim da niti jedan partikularni cilj ne može biti ispred tog cilja, jasan je šef IDS-a Boris Miletić.

No, ono što je najnovija ideja Iblera i na čemu se radi u razgovorima s manjim stranakama, jest tzv. točkasta koalicija: to bi značilo da bi neki istaknuti pojedinci nekih manjih stranaka bili na listi SDP-a, i to na ulaznim mjestima, a da njihove stranke ne bi nužno morale biti dio šire koalicije. To je ideja Davora Bernardića, i on je već krenuo u razgovore s tim prijedlogom, te je tako primjerice Anki Mrak Taritaš iz GLAS-a ponudio ulazno mjesto u 2. izbornoj jedinici, a pritom svoju koaliciju s HSS-om i HSU-om ne bi nominalno širio. »Glasove se želi dobiti na jakim imenima«, glasi objašnjenje s Iblera, no upitno je bi li takva taktika mogla proći.

- Razgovarali smo o raznim modalitetima izlaska na izbore, kažu u GLAS-u. I to je jedino što zasad kažu, no iz te se stranke može čuti da to zasad ne smatraju ozbiljnim prijedlogom, odnosno da će se o tome morati još dosta pregovarati.

Jednako tako, po sličnom modelu, SDP nudi i mjesto na listi županu bilogorsko-bjelovarske županije Damiru Bajsu, potom donedavnom HNS-ovcu i županu međimurske županije Matiji Posavcu, kao i nekadašnjem mostovcu Vlahi Orepiću i još nekima, a glavni je cilj s jakim imenima u tim sredinama doći do preferencijalnih glasova birača. To je jučer potvrdio Rajko Ostojić, uz objašnjenje da SDP mora na izbore izaći na onaj način koji vodi - pobjedi.

S druge strane, dok se u SDP-u premišljaju, u Demokratima Miranda Mrsića aktivno rade na okupljanju cijelog jednog bloka lijevo-centrističkih manjih stranaka, te su u kontaktu s GLAS-om, PGS-om, Laburistima, Novom politikom Vlahe Orepića, Startom Dalije Orešković, strankom Pametno, ali i IDS-om s kojim u Istri njeguju dobre odnose. Uvjereni su da bi u tom paketu mogli dobiti niz prolaznih mjesta u više jedinica: ne samo u Istri s IDS-om, nego i u Zagrebu sa samim Mrsićem i Ankom Mrak Taritaš.

Kako je poznato, iz SDP-a su nedavno poručili da mogu koalirati s nizom stranaka, ali ne i Mrsićevim Demokratima, a on o tome kaže:

- To su neki iracionalni razlozi, ne ulazim u to. No, mi radimo na formiranju jednog novog bloka koji bi mogao itekako dobro proći, a Bernardićeve ideje o »točkastoj koaliciji« zapravo su samo pokušaji miniranja ovog našeg saveza koji polako postaje realnost. To je neozbiljan prijedlog i sumnjam da će mu proći, zaključuje Mrsić.

Tagovi: Davor Bernardić, SDP, Boris Miletić, IDS, Anka Mrak Taritaš, Istarski demokratski sabor, Mirando Mrsić, Dalija Orešković, Biljana Borzan
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE