GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bernardićevo pismo Grbinu: Dragi Peđa, najlakše je izbaciti ljude iz stranke, ali što onda?

Bernardićevo pismo Grbinu: Dragi Peđa, najlakše je izbaciti ljude iz stranke, ali što onda?
PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 12:49
Autor: SEEbiz/Jutarnji list
ZAGREB - Jutarnji list u posjedu je pisma koji je bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić u veljači poslao aktualnom Peđi Grbinu. Pet mjeseci prije nego što će Bernardićevi najbliži suradnici biti izbačeni iz stranke, bivši predsjednik u pismu poziva Grbina da pokuša sačuvati jedinstvo u stranci, zaustaviti svađe i moli ga da se ne bavi revanšizmom.

Pismo koje je u redakciju Jutarnjeg lista stiglo s Iblerovog trga prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče SDP-a, dragi Peđa,


Obraćam Ti se ovim putem jer sam još uvijek kod kuće i oporavljam se od operacije koljena. Ponukan medijskim natpisima kako je u SDP-u ovih dana prisutan sukob između tzv. Grbinovih i tzv. Bernardićevih ljudi, a kao bivši predsjednik SDP-a koji sam stranku vodio nešto više od tri godine, moja je odgovornost skrenuti Ti pažnju na nekoliko stvari, jer je očuvanje socijaldemokracije pitanje i opstanka istinske demokracije u Hrvatskoj.

Kao što ti je poznato, od trenutka kad sam izabran za predsjednika SDP-a, bio sam izložen stalnim napadima i čestim pokušajima rušenja od strane nekih kolegica i kolega iz SDP-a. U takvoj jednoj teškoj situaciji za stranku trudio sam se sačuvati kompaktnost SDP-a, ne izbacivati ljude, jer bez ljudi, motiviranih i složnih članova stranke posvećenih cilju, nema pobjede na izborima.

Kad nam nitko nije davao šanse i kad su mnogi priželjkivali pad SDP-a, uspjeli smo okupiti brojne ljude u i oko SDP-a, ostvariti kroz 'zip princip' potpunu ravnopravnost muškaraca i žena, i na listama i u rukovodstvu, izgraditi nove politike te kao rezultat teškog i napornog rada upisati sjajan rezultat na europskim izborima, pobjedu na predsjedničkim izborima, te ući kao favorit u utrku za parlamentarne izbore koji su održani u dosad neviđenim okolnostima za Hrvatsku.

Bez obzira na dva sjajna rezultata na europskim i predsjedničkim izborima, nakon rezultata na parlamentarnim izborima, nisam tražio krivca u maloj izlaznosti zbog korone i zloupotrebi Stožera od strane HDZ-a, već sam se kao odgovoran lider povukao i dao mandat na raspolaganje članicama i članovima.

Vrlo dobro znam da pobijediti na izborima može samo složna, motivirana stranka u kojoj vlada sklad potreban za stvaranje politika i posvećenost radu s biračima. U mom mandatu na čelu SDP-a trudio sam se postići upravo to, slogu, rad, zajedništvo, uključujući i one koji su me kontinuirano rušili, sve to često i na vlastitu štetu. Zato apeliram na Tebe kao čelnu osobu SDP-a da pokušaš smiriti svađe unutar stranke i najviše energije potrošiš na pozitivnu motivaciju članstva. Najlakše je ljude izbaciti iz stranke, ali što onda? Da su to radili naši prethodnici kad im se netko iz ovog ili onog razloga ne bi sviđao, pitanje je bi li danas ikoga bilo u stranci. Nitko od nas u SDP-u nema pravo zbog vlastitog ega rušiti ono što su nam prethodnici ostavili u povjerenje. Ne dozvoli da se u pitanje dovede opstanak stranke i socijaldemokracije zbog nepromišljenih unutarstranačkih sukoba i obračuna.

Na kraju dana, najveća odgovornost je na predsjedniku SDP-a, zato još jednom apeliram na Tebe da postupaš mudro, racionalno i ozbiljno kako bi SDP ostao i dalje velika, ali još važnije, demokratska stranka. Istinski vjerujem u socijaldemokraciju i vjerujem u Hrvatsku, a samo zajedno možemo biti jači!

U nadi mudrih odluka, srdačan pozdrav,

Davor Bernardić

U Zagrebu 19.2.2021.

Tagovi: Davor Bernardić, Peđa Grbin, SDP, pismo
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE