GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Bilo bi prerano proglasiti kraj epidemije

Beroš: Bilo bi prerano proglasiti kraj epidemije
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 20:55
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Gost Dnevnika na N1 televiziji bio je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Nema vremena za slavlje, moramo biti oprezni i dalje, ali brojke koje su se desile jučer i danas mogle bi pokazati da epidemija jenjava, ali moramo biti oprezni. Svi govore i o drugom valu, a riječ je o novoj bolesti i moramo biti oprezni i nastojati biti korak ispred", komentirao je Vili Beroš dobre brojke oko broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Kaže da postoje striktno epidemiološki kriteriji oko proglašenja kraja epidemije: "Po broju zaraženih i aktivnih slučajeva smo ok, ali otvaramo se, dolaze turisti, pa mislim da bi bilo prerano u ovom trenutku proglasiti kraj epidemije."

Ističe da nijednu mjeru nisu donosili naprečac i sve su brižno balansirane i donesene su u pravom trenutku, što pokazuju rezultati.

"Kada je postignuta određena razina epidemiološke sigurnosti, zbog svih segmenata života i gospodarstva morali smo početi postupno otpuštati mjere. Mislim da u tome nije bilo pogrešaka jer je u ovom trenutku epidemiološka situacija iznimno dobra. No jasno je da moramo biti jako oprezni i pratiti zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje i biti u mogućnosti brzo se prilagoditi novim okolnostima", rekao je Beroš za N1 televiziju.

Na pitanje oko kritika da se sve otpušta zbog izbora kaže da nema odgovor zašto se epidemija događa u predizborno vrijeme, ali da u ovom trenutku epidemiološka slika dopušta održavanje izbornog procesa. Dodao je da uvijek postoji opasnost da se ona promijeni.

Odgovorio je na pitanje i što mu je bilo najteže u tri mjeseca:

"Najteže je bilo u početku kada nismo znali kojim će putem epidemija krenuti u Hrvatskoj, postojala je realna šansa da se dogodi Italija, preopterećenost zdravstvenog sustava i velik broj preminulih, to smo na sreću izbjegli i to je bila osobno moja najveća bojazan."

Osobno se nada da će virus otići u povijest, a ako ne ode, kaže, morat ćemo se naviknuti na novo normalno i suživot s virusom. Vezano za turiste kaže da moraju brzo reagirati ako dođe drugi val pa će određeni kapaciteti i dalje biti na raspolaganju, poglavito duž Jadrana. Ističe da je zdravstveni sustav pokazao i snagu i fleksibilnost.

Osobno vjeruje da u slučaju novog vala neće biti mjera koje su bile jer su u prvom valu puno naučili o tome kako se virus širi i koja je klinička slika, a sada bi odgovorili na drugi način, no upozorava - ako bi epidemiološka situacija to tražila, pribjegli bi i rigoroznim mjerama.

Vezano za dom za starije u Splitu kaže da zdravstvena inspekcija u funkcioniranju zdravstvenog aspekta nije pronašla neka odstupanja u radu i sa zdravstvenog aspekta nije bilo propusta.

"U ovom trenutku Općinsko državno odvjetništvo provodi izvide pa ćemo vidjeti. Stručne službe ministarstva u ovom trenutku nisu spremne dati izvješće jer su u tijeku izvidi ODO-a", kaže i dodaje da je riječ o stvarima koje je već u nekoliko navrata iznio na presicama.

Kada je riječ o povratku zdravstvenog sustava u normalu, kaže da bolnice i dalje rade u posebnom modu koji je odredila epidemiološka struka.

"Virus je i dalje oko nas i među nama, imamo 118 aktivnih bolesnika i moramo biti krajnje oprezni kod prijema u bolnicu da se ne dogodi da netko tko možda i ne zna da ima virus uđe u bolnicu i nastane mikrožarište."

Vezano za dugove bolnica kaže kako je jasno da je zdravstveni sustav funkcionirao u drugačijim okolnostima i mnoge usluge nisu pružene i u tom aspektu HZZO ima razloga ne isplatiti određene svote bolnicama.

Razgovori mogu riješiti najveći broj problema pa vjeruje da će se sve riješiti u razgovorima ravnatelja bolnica i HZZO-a. Svjestan je financijskih poteškoća u zdravstvenom sustavu pa se nada da će u novom mandatu riješiti i te probleme, a već ima ideju i kako ih riješiti.

Oko izbornih lista kaže da je timski igrač i da predsjednik stranke i tijela stranke slažu liste pa se nada da će prepoznati njegov dosadašnji rad. Kaže da ne može komentirati u kojoj će izbornoj listi biti jer o tome još nisu razgovarali.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj, HZZO, hrvatsko zdravstvo, parlamentarni izbori u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE