GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Blažim mjerama postižemo bolje rezultate

Beroš: Blažim mjerama postižemo bolje rezultate
POLITIKA I VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 11:49
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15699. Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe. Stožer civilne zaštite Hrvatske održao je konferenciju za medije u 11 sati.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka, Marija Bubaš, rekla je da se i dalje može govoriti o usporenom rastu. "U brojnim županijama je zabilježen manji broj slučajeva nego obično, ali ipak je riječ o ponedjeljku i karakteristika je da se tijekom vikenda nešto manje i testira", rekla je Bubaš.

Istaknula je da će pričekati još nekoliko dana i pratiti stanje, da bi vidjeli treba li uvoditi dodatne mjere ili ne.

Upitan za istinitost glasina o masovnim testiranjima u Zagrebu te koje bi bile ciljane skupine, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekao je da su u kontaktu s kolegama iz gradskog stožera, prije svega Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

"U ovom trenutku mislim da oni još nisu donijeli neku konkretniju odluku. Bilo bi dobro da je oni komuniciraju, zbog toga što su za danas zakazali sastanak gradskog stožera, gdje će razmatrati detalje", rekao je Božinović.

Dodao je da brzi antigenski testovi svakako mogu pomoći bržoj trijaži pacijenata.

"Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb, a onda ćemo o tome konkretnije razgovarati. U svakom slučaju mislim da se time može postići ubrzavanje detekcije pozitivnih građana i onih slučajeva koji su u zaraznoj fazi, kad mogu zaraziti druge", rekao je Božinović.

"Ovo kako je zamislio Zagreb, a krenuo u provodnju HZJZ su slučajevi koji su simptomatski. Što se tiče ostalih, nismo sigurni da je to neki veliki doprinos", rekao je Božinović o brzim antigenskim testiranjima.

Na pitanje što se poduzima kad je u pitanju provođenje mjera, Božinović je rekao da su podnesene 24 prekršajne prijave protiv pravnih osoba iz domene ugostiteljstva i naplaćeno više od 600.000 kuna kazne.

"Što se tiče ilegalnih okupljanja, tu će se dodatno angažirati i policija i Civilna zaštita i Državni inspektorat. Pozivam sve koji imaju informaciju da se bilo gdje održavaju ilegalni partyji, molim sve, da ne bismo kaznili sve ugostitelje, sve koji su se angažirali u primjeni epidemioloških mjera i uložili sredstva u poslovanje, pozivam sve građane i medije koji imaju informacije da se bilo što odvija izvan predviđenog radnog vremena ili na nekim ilegalnim lokacijama, da o tome obavijeste policiju ili Civilnu zaštitu ili Inspektorat. Po tome će se djelovati vrlo strogo", rekao je Božinović.

Govoreći o dodatnim mjerama, ministar unutarnjih poslova rekao je da će pratiti stanje i da zasad ne bi išli u uvođenje novih mjera, ali da će o tome razmišljati, ako se broj zaraženih dodatno poveća.

"One bi išle u dodatne restrikcije broja okupljanja, rad od kuće tamo gdje je moguće, timski rad i rad u smjenama tamo gdje je to moguće", rekao je Božinović.

"Broj zaraženih i umrlih kod nas je relativno visok, ali ako gledamo ukupnu brojku, Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas", rekao je Beroš, dodavši da je diljem Europe zabilježen značajan porast broja zaraženih.

"Nismo zadovoljni tim brojkama, s ministrom Božinovićem razgovarat ćemo o daljnjim akcijama, ali ipak sve govori da je situacija stabilna. Nažalost, sve upućuje na to da će broj preminulih biti isti kao broj hospitaliziranih", rekao je Beroš.

"Ako uspoređujete naše mjere i mjere kod drugih, s blažim mjerama postižemo bolje, ako ne i jednake rezultate", rekao je Beroš. "Dajte da dodatnom odgovornošću polučimo to da ne moramo pogoršavati mjere", dodao je.

"Svi preminuli, koji umru od covid infekcije se pribrojavaju službenim brojkama. Ubrajaju se i oni koji nisu umrli u bolnicama", rekao je Beroš.

Govoreći o većem broju testiranja, Bubaš je rekla da to nikako neće izgledati kao u Slovačkoj. "Moramo voditi računa o resursima", rekla je Bubaš.

Upitani o antigenskim testovima, Beroš je rekao da će oni, kao i dosad, biti besplatni za ljude za koje postoji sumnja da su zaraženi.

"Nije svejedno koga se testira tim antigenskim testovima. Ovisi i u kojem danu bolesti se bolesnike testira", rekla je Alemka Markotić.

"Treba se fokusirati na one koji su bolesni i na one koji imaju indikacije", rekla je Markotić.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Krunoslav Capak, Davor Božinović, Marija bubaš, lockdown, zabrana okupljanja
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE