GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Evo zašto je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj obećavajuća

Beroš: Evo zašto je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj obećavajuća
MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš podnio je u četvrtak na sjednici Vlade izvješće o epidemiološkoj situaciji s koronavirusom ocijenivši da je ona trenutno obećavajuća i zadovoljavajuća s obzirom na 10 oboljelih.

"U Hrvatskoj od 251 testiranih zasad je 10 pozitivnih, u Zagrebu tri, u Rijeci pet u Varaždinu dva. Ova epidemiološka slika je obećavajuća i zadovoljavajuća jer se radi samo o tri žarišta. Radi se o importiranim bolesnicima tako da su njihovi kontakti djelovanjem epidemiološke službe ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor", kazao je Beroš.

Dodao je kako su u Zagrebu i Rijeci svi bolesnici od jednog importiranog bolesnika, a u Varaždinu imamo dva izolirana slučaja importiranih bolesnika. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih iznosi 3,98 posto.

Beroš je rekao kako epidemiološka situacija nije tako ozbiljna da bi se moglo govoriti o zatvaranju škola te da postoji niz drugih mjera spremnih za aktivaciju, bude li potrebno.

Ako situacija eskalira, reagirat će se, a osigurani su alternativni načini praćenja nastave, kazao je.

Premijer Andrej Plenković na to je istaknuo kako nema nikakve odluke o tome da djeca ne bi išla u školu.

"Pratimo situaciju i sve što dosad poduzimamo je trezveno, razborito, transparentno i informativno i nikakvih drugih mjera nema. Važno je da javnost to zna", kazao je premijer.

Beroš je pojasnio kako se govorilo o teoretskoj mogućnosti i da postoje planovi za nastavu putem interneta, ali to je još daleko od realizacije.

"Nadam se da će ova kriza trajati što kraće i da će toplo vrijeme utjecati na to da epidemija padne. Nema potrebe uznemiravati javnost", rekao je i poručio da je potreban oprez na javnim događajima.

Generalne zabrane nema, a za svaki pojedini slučaj treba se obratiti Nacionalnom stožeru civilne zaštite, koji procjenjuje rizik.

Beroš ističe da zasad nisu predviđena otkazivanja događanja u okviru hrvatskog predsjedanja EU-om.

"Provođenjem planiranih i promišljenih epidemioloških mjera Krizni stožer Ministarstva zdravstva, Stožer civilne zaštite i Vlada odlučno postupaju u odgovoru na širenje zaraze. Pozivamo sve na pridržavanje preporuka mjerodavnih službi i dužan oprez", kazao je.

U svijetu je 95.484 oboljelih od koronavirusa, od kojih je 15.054 izvan Kine, 3286 je smrtnih slučajeva, od toga 271 izvan Kine.

"U Europi, gdje je zamjetan porast broja oboljelih, imamo 4370 oboljelih, od čega 114 smrtnih slučajeva. Zemlje koje prednjače su Italija s 3089 bolesnika i Njemačka sa 262 bolesnika, Francuska s 285 i Španjolska s 228 bolesnika", rekao je Beroš.

Podsjetio je da se Nacionalni stožer civilne zaštite sastaje svakodnevno i u njegovu radu sudjeluju svi resori.

"Upućuju se stroge preporuke ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluge zdravstvenog turizma osobama s područja zahvaćenim koronavirusom. Upućen je apel svim osobama koje su boravile na područjima zahvaćenim koronavirusom, a to su Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran te već ranije navedene talijanske pokrajine, da u interesu javnog zdravstva ne odlaze na javna okupljanja", rekao je Beroš.

Najavio je da će se u petak u Bruxellesu održati Vijeće ministara zdravstva EU-a, gdje će se razgovarati o mjerama koje pojedine države provode u okviru svojih zakonskih mogućnosti da bi se ujednačila strategija obrane od ugroze.

I potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović ponovio je poziv svima da prate preporuke koje se izdaju jer je to najbolji način da se spriječi zaraza.

"Sve naše preporuke usmjerene su prema svim građanima, posebno prema određenim skupinama, kad govorimo o gospodarstvu, turizmu, poslodavcima, svima koji su u ovom trenutku zainteresirani, a mi pokušavamo učiniti sve kako bi se eventualni gubici smanjili na najmanju moguću mjeru", rekao je Božinović.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, gripa
PROČITAJ I OVO
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
Plenković: Gubitnici neće doći do 76 ruku
PORUKE
Plenković: Gubitnici neće doći do 76 ruku
ZAGREB - "Dogovorili smo da će HDZ, kad god bue sazvana nova sjednica konstituirajućeg Sabora, ponovno predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE