GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Građani će se početi cijepiti tijekom proljeća, ali moguća su iznenađenja

Beroš: Građani će se početi cijepiti tijekom proljeća, ali moguća su iznenađenja
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 10:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Cijepljenje je daleko najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Cijepljenje je spasilo više života nego bilo koji drugi medicinski postupak. Cijepljenje je dovelo do eliminacije nekih zaraznih bolesti. Neki stručnjaci su izračunali kako je cijepljenje produžilo ukupan vijek trajanja života na Zemlji za 18 do 20 godine.

Cijepljenje je blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni, rekao je u emisiji Hrvatskog radija ministar zdravstva Vili Beroš.

"Prvo cjepivo se očekuje 26. prosinca, stiže simboličnih 9750 doza, kao i u svim europskim državama. Nakon što HALMED da dodatno odobrenje za cjepivo, cijepljenje će početi 27., 28. i 29. prosinca. Značajnije količine cjepiva dolaze 31. prosinca, pa 4. siječnja i dalje u tjednom ritmu kako je dogovoreno s proizvođačem", rekao je za HTV.

"To vrijedi za Pfizerovo cjepivo koje je prvo dobilo odobrenje i koje je prvo dostupno građanima EU-a, pa tako i Hrvatske", dodao je.

"Mislim da cjepivo baca optimistično svjetlo na čitavu priču. No potrebno je naglašavati da bi cjepivo bilo učinkovito moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje virusa. Od iznimne je važnosti da to ljudi shvate i da to rade i zbog sebe i zbog drugih", rekao je ministar.

"Prve doze cjepiva bit će raspodijeljene po županijama proporcionalno veličini. Bit će obuhvaćeni korisnici i djelatnici domova za starije kao najugroženija skupina, zdravstveni radnici i onda redom svi drugi. S obzirom na dinamiku dolaska cjepiva očekuje se da bi građani počeli cijepljenje tijekom proljeća, a moguća su iznenađenja ako se odobre i cjepiva drugih proizvođača", objasnio je Beroš.

"Dogovoreno je milijun doza Pfizerovog, milijun doza Moderninog, 2,7 milijuna doza AstraZeneca, Johnson&Johnson 900.000 doza i od Purevaxa 300.000 doza negdje u 4. kvartalu 2021. godine, ukupno 5,9 milijuna doza cjepiva što bi u ovom trenutku bilo dovoljno za procjepljivanje odrasle populacije u Hrvatskoj, odnosno postizanje kolektivnog imuniteta", nabrojao je ministar.

"Cjepivo će kontinuirano dolaziti u Hrvatsku. Za građane je najbolje da se jave svojim obiteljskim liječnicima kao i za cijepljenje protiv gripe. Možda je malo prerano za građane koji nemaju medicinsko opterećenje, no mogu zvati i predbilježiti se", dodao je.

"Radi se na digitalnoj platformi koja bi omogućila lakši proces naručivanja i praćenja procesa cijepljenja, a do proljeća kada će krenuti cijepljenje građanstva mislim da će biti i pokrenuta", rekao je, dodavši da će građani moći birati kojim će se cijepiti kad na tržištu bude više cjepiva.

O strahu od cijepljenja i sigurnosti
"To je prvenstveno strah od nepoznatog. Tehnologija proizvodnje cjepiva je razvija desetljećima. Angažman čitave znanstvene zajednice omogućio je da se cjepivo proizvede u kratkom razdoblju. Jučer je rečeno da s obzirom na nove mutacije, ako će biti potrebno, moguće premodulirati cjepivo u roku od 6 tjedana kako bi se prilagodilo novog strukturi", rekao je.

Oko mutiranog soja virusa u Velikoj Britaniji rekao je kako se tome pridaje važnost jer je došlo do promjena u predjelu šiljak proteina koji su važni za infekciju ljudske stanice. "Činjenica je da je možda detektirano nešto veće širenje zaraze, ali ne i promjena u kliničkoj slici. To je i nadalje zabrinjavajuće jer ako imamo veći broj zaraženih s istom kliničkom slikom problemi će biti prisutni. Zbog toga je većina zemalja EU, pa tako i Hrvatska, ograničila zračni i drugi promet prema Velikoj Britaniji do 31. prosinca", rekao je.

Bit će provedena javnozdravstvena informativno-edukativna kampanja koju je osmislio HZJZ i krenut će s početkom cijepljenja.

Rekao je da je smanjenje broja oboljelih dobar pokazatelj dobro pogođenih mjera i pridržavanja istih. "Ovi trendovi nekoliko dana ukazuju na pad broja novozaraženih. Nema mjesta opuštanju. Moramo dodatno napraviti sve da se odgovorno ponašamo. Zdravstveni sustav kasni 2 do 3 tjedna za padom broja zaraženih kada će se osjetiti manji pritisak. Broj zaprimljenih zadnjih dana je malo manji, ali nije riječ o velikim brojevima, oko 10 manje novozaprimljenih", rekao je.

Rekao je kako je zdravstveni sustav prilagođen novom načinu funkcioniranja ne zanemarujući i necovid bolesti. "Napravljeno je 67,21% usluga u odnosu na isti tjedan prošle godine. Pad je manji od trećine što je i više nego zadovoljavajuće", rekao je Beroš.

"Sve zdravstvene ustanove dobile su obavijest o tome kako obračunavati plaću prema novoj odluci Vlade. Neke su ustanove prije odluke Vlade napravile obračun plaća, ali svi oni koji nisu dobili dodatak dobit će ga. Ravnatelji će za svakog djelatnika evaluirati tko je koliko radio s covid bolesnicima", rekao je.

Objasnio je da neki zdravstveni radnici neće biti dežurni ili raditi prekovremeno pa će im unatoč dodatku plaća biti manja. Ako bude tako onda će moći birati ili novu plaću s covid dodatkom ili staru plaću koja će se gledati za tromjesečni prosjek s dežurstvima i prekovremenim satima.

Govorio je i kako se detektira kako se proces oporavka bolesti od koronavirusa kod nekih javljaju smetnje koje ukazuju na mogućnost ozbiljnih posljedica. Zato je organizirana postcovid ambulanta na KB Dubrava, a organizirat će se i Centar na plućnoj bolnici na Jordanovcu u Zagrebu.

Rekao je da još nije u fit formi i nekoliko tjedana nakon preboljenog covida-19.

Tagovi: Vili Beroš, cijepljenje protiv koronavirusa, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE