GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Kraj epidemije koronavirusa proglasit ćemo kada za to bude najoptimalnije

Beroš: Kraj epidemije koronavirusa proglasit ćemo kada za to bude najoptimalnije
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 21:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stoti je dan od početka epidemije, situacija je stabilna i dobra, epidemiološki pokazatelji su i više nego zadovoljavajući. No potreban je oprez.

Iako postoje egzaktni epidemiološki kriteriji koji se moraju zadovoljiti da bi se proglasio završetak epidemije, s obzirom na to da se otvaramo turizmu i dolaze strani državljani iz zemalja gdje bolest postoji odredit ćemo kraj epidemije kada za to bude najoptimalnije, rekao je gost središnjeg Dnevnika HTV-a ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je riječ o novoj bolesti za koje se ne znaju svi elementi ponašanja.

– Kada je riječ o novoj bolesti, govorimo svi o mogućem drugom valu, mislim da ne trebamo žuriti. Od početka su postignuti dobri rezultati jer smo bili krajnje oprezni i taj oprez namjeravamo zadržati i nadalje, rekao je.

U našoj zemlji nastavlja se povoljna epidemiološka situacija. Četvrti dan zaredom nema novozaraženih. Stoti dan otkako je bolest COVID-19 stigla u našu zemlju, imamo 48 aktivnih slučajeva. Na respiratoru su i dalje 4 pacijenta, a oporavljenih je sedam više nego jučer.

– Život mora ići dalje, stabilizirali smo epidemiološku situaciju i pažljivo smo procijenili one elemente koji nam na neki način garantiraju sigurnost. Među zemljama iz kojih nam turisti dolaze su one zemlje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju nego Hrvatska. Naši epidemiolozi prate epidemiološku sliku u cijeloj Europi i pomno biramo one s kojima ostvarujemo mogućnost dolaska turista. S tog aspekta mislim da je sigurnosni aspekt povoljan, no opreza nikad dosta. Ne možemo znati ima li neki turist asimptomatski virus, ali razvili smo protokole o postupanju s takvim turistima i vjerujem da će i dalje situacija biti pod nadzorom, rekao je Beroš za HTV.

– Nije zaustavljen rad u bolnicama nego je prilagođen novim uvjetima. Za sve hitne i neodgodive slučajeve bolnice su radile, a sve ono što se moglo prolongirati, prolongiralo se. S obzirom na specifične karakteristike obavljanja transplantacijskog programa i na rizike on nije bio provođen tijekom epidemije koronavirusom. Mislim da su napravljene dvije hitne transplantacije. Međutim, reaktivacijom hrvatskog zdravstvenog sustava počela je normalna funkcija i u pet dana u KBC Zagreb transplantirano je pet bubrega, rekao je Beroš.

– Politika je postala dio mog života. Kao ministar zdravstva želja mi je biti funkcionalni ministar. Želio bih poboljšati hrvatski zdravstveni sustav, učiniti ga modernim i održivim, a to najbolje mogu upravo kroz politiku. Politika je alat za ostvarenje mojih planova i aktivnosti, rekao je Beroš.

– Očekujem da će građani prepoznati naš izborni program, prepoznati ono što kroz njega nudimo i isto tako evaluirati naše dosadašnje rezultate u proteklom mandatu, kao i rezultate tijekom vođenja ove krize. Ono što nudimo je pozicioniranje Hrvatske kao moderne države u kontekstu Europske unije i unaprjeđenje općenito funkcioniranja sustava. Međutim, naglašavam, ako to bude moguće, biti fokusiran na unaprjeđenje zdravstvenog sustava, rekao je Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE