GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš na meti bijesa liječnika: Ordinacije ćemo pretvoriti u call-centre

Beroš na meti bijesa liječnika: Ordinacije ćemo pretvoriti u call-centre
KAOS S CIJEPLJENJEM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Stupio je na dužnost na početku koronakrize. Obožavani ministar postao je super Vili. Imao je veliku potporu te na izborima osvojio najveći broj glasova. Ali svakim novim valom epidemije, omiljenom ministru otapala se popularnost. Nesnalaženje vezano za cijepljenje i brojne afere dovele su u pitanje njegov opstanak.

“Imamo javnozdravstvenu akciju koja je najvažnije što se Hrvatskoj dogodilo valjda od osamostaljenja. Njezin temelj je provesti akciju cijepljenja koje se od početka ne provodi kako treba, kazala je za Labirint dr. med. Jadranka Šoić Karuza, specijalistica obiteljske medicine.

Negoduju građani, protestiraju liječnici. Cijepljenje koje je trebalo biti kruna uspjeha ministra Beroša i pobjeda nad pandemijom, pretvara se u aferu s više krakova. Platforma “Cijepi se” našla se pod povećalom zbog visoke cijene, a slabe učinkovitosti.

“Moram reći da me i kao liječnika, i kao zdravstvenog profesionalca i kao građanina ove zemlje šokirala i razljutila činjenica da su se potrošili ogromni novci i da sada ta platforma ne funkcionira. Osim ovih svih skandala koji se spominju po medijima, da su ljudi izbrisani, da su Zagrepčane naručili u Varaždinu i takve stvari”, kaže Šoić Karuza.

Ministar Vili Beroš rekao je u ovaj tjedan kako platforma radi i da njen puni opseg u drugoj fazi i nije za očekivati. “Dolazi u trećoj, kada se formiraju dolaskom većih količina cjepiva masovni punktovi i tada ćemo vidjeti koja je njena prava funkcija”, rekao je.

Koliko zasad imaju iskustva s platformom, ona još uvijek ne funkcionira kako bi trebala, poručila je dr.sc Sandra Šikić iz NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

“Iz tog razloga zapravo je sistem naručivanja u Gradu Zagrebu, a čujem i u drugim županijama RH, putem liječnika obiteljske medicine”, dodala je.

Projekt ima desetak različitih komponenti, neke su na početku, neke na kraju, poručuje pak ministar Beroš.

“Ja koliko sam vidjela kako se novac raspoređivao na platformu “Cijepi se”, to je sve plaćeno”, kaže dr. med. Jadranka Šoić Karuza.

Jasmin Klarić s portala Telegram.hr kaže kako je Međimurska županija napravila sustav koji je plaćen samo 40 tisuća kuna. “A program koji koristimo na razini cijele države i koji je pokazivao dosta velike probleme u radu, i još uvijek ih pokazuje, je koštao znatno više – 196 tisuća kuna, ako je to uopće konačna cifra”, komentirao je za HTV-ovu emisiju Labirint Klarić, dodavši da je to za 4 tisuća kuna manje od obveze da se raspiše javna nabava.

Ministar Beroš poručuje: “Niti ministar niti politika ne zadire u rad stručnih službi, dakle javne nabave, financija, informatike i tako dalje.”

Na pitanje novinara potpisuje li on te javne nabave, odgovara: ” U konačnici da, naravno da znam što potpisujem. Ja vjerujem svojim stručnim službama, da je u okviru dosadašnjih javnih nabava, otkad sam ministar, bilo sve adekvatno.”

“Problem je što on niti priznaje da postoji problem i da postoji pogreška, i još uz sve to pokušava sada na nas svaliti da, nakon što je netko primio 4 milijuna kuna, mi liječnici s 11 godina obrazovanja u struci, specijalisti, profesionalci, deficitarno zanimanje, pretvorimo svoje ordinacije u call centre i da administriramo posao za koji nije potrebna vjerojatno niti srednja škola. To je loš menadžment u zdravstvu”, kaže specijalistica obiteljske medicine Jadranka Šoić Karuza.

Tagovi: cijepljenje protiv koronavirusa, Jadranka Šoić Karuza, cijepise, Vili Beroš, Jasmin Klarić
PROČITAJ I OVO
Splitsko-dalmatinska županija na dnu prema broju cijepljenih
CIJEPLJENJE
Splitsko-dalmatinska županija na dnu prema broju cijepljenih
SPLIT - Do današnjeg dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji od početka cijepljenja protiv COVID-a 19 cijepilo se 36 posto odraslog stanovništva, što ovu županiju svrstava među najlošije procijepljene županije u Hrvatskoj.
Gong: Tomašević iznevjerio predizborna obećanja
OCJENE
Gong: Tomašević iznevjerio predizborna obećanja
ZAGREB - Udruga Gong u srijedu je ustvrdila da je novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iznevjerio predizborna obećanja imenovanjima u Upravu Zagrebačkog holdinga bez natječaja.
HZJZ: Pogrešno prenesena informacija o cijepjenju AstraZenecom starijih od 60
REAKCIJE
HZJZ: Pogrešno prenesena informacija o cijepjenju AstraZenecom starijih od 60
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u srijedu je demantirao medijsku interpretaciju preporuka Europske agencije za lijekove (EMA), u kojoj se tvrdilo da se cjepivo Astra Zeneca ne preporuča starijima od 60 godina, a koju su proteklog vikenda prenijeli i hrvatski mediji.
HDZ i SDP formirali koaliciju u Komiži
SURADNJA
HDZ i SDP formirali koaliciju u Komiži
KOMIŽA - Nezavisna lista nositeljice Meri Greget u Komiži je ujedinila SDP i HNS sa HDZ-om koji su na konstituirajućoj sjednici izglasali predsjednika Općinskog vijeća i nezavisne vijećnike ostavili u oporbi.
Kim Jong Un: Situacija s hranom u Sjevernoj Koreji postaje napeta
HRANA
Kim Jong Un: Situacija s hranom u Sjevernoj Koreji postaje napeta
PJONGJANG - Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da situacija s hranom u izoliranoj komunističkoj zemlji postaje napeta zbog pandemije koronavirusa i prošlogodišnjeg tajfuna, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija KCNA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE