GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Nemam pojma što se događa na Zrću

Beroš: Nemam pojma što se događa na Zrću
BORBA PROTIV KORONE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2020 / 08:43
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Iako je broj novih slučajeva koronavirusa za 31 niži nego što je bio dan ranije, 275 novih dijagnoza Covida-19, i dalje govori da smo u nepovoljnoj situaciji. I dalje najlošije stoje Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb, ali broj se počinje povećavati i u kontinentalnim županijama koje su gotovo cijelo ljeto bile neprimjetne u odnosu na epidemiju koja hara Dalmacijom.

S obzirom na to da je situacija šarolika i da neke županije i dalje imaju relativno dobru epidemiološku situaciju, dok su neke debelo u crvenom, Nacionalni stožer civilne zaštite za danas je organizirao sastanak sa svim predstavnicima lokalnih stožera.

Na sastanku će svaki predstavnik detaljno predstaviti stanje svoje županije, upozoriti na sve lokalitete na kojima postoje žarišta, na kojima dolazi do većih okupljanja, ali i upozoriti na inovativne ideje kako bi zaobišli mjere, i pri tome se dobro zabavili.

Nakon sastanka, moguće je da županije koje imaju veće brojke zaraženih i pojačana žarišta ili okupljanja s kojima se povezuju zaraženi, uz blagoslov Nacionalnog stožera, donesu nove, oštrije mjere.

Naime, Splitsko-dalmatinska županija, koja ima najviše novozaraženih, ali i aktivnih slučajeva (aktivnih je čak 614, dok je drugi najpogođeniji Zagreb s 491 aktivnim slučajem), prva je krenula s lokalnim mjerama, pa od danas za Imotsku krajinu vrijede nove mjere, koje uključuju svadbe i sahrane s do 50 osoba, rad ugostiteljskih objekata dopušten je samo na terasama, a druga obiteljska okupljanja ne smiju imati više od 20 uzvanika.

Osim Splita i Zagreba, jako loše stoji i Šibensko-kninska županija, u kojoj je trenutno 107 zaraženih osoba. Upravo zato, doznajemo, čeka se što će predložiti njihov stožer, i hoće li po uzoru na splitski predložiti mjere.

Naime, iz Nacionalnog stožera su nam rekli kako očekuju da lokalni stožeri predlažu vlastite mjere s obzirom na epidemiološku situaciju. Smatraju kako oni iz Zagreba ne mogu znati što se događa u svim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, te ne mogu znati gdje se sve mladi okupljaju.

S obzirom na prosječnu dob oboljelih koja se kreće oko 35 godina, i znatno je niža nego što je to bilo na proljeće, činjenica je da upravo oni predstavljaju najveću bojazan za Stožer.

Kako bi se smanjio broj oboljelih među mladima, koji mahom imaju vrlo blage simptome ili ih nemaju, ali zato šire virus, Stožer je ranije skratio radno vrijeme noćnih klubova do 24 sata.

Išlo se s pretpostavkom da u sitne noćne sate ima sve više osoba koje su pod utjecajem alkohola pa zanemare bilo kakve epidemiološke mjere.

Mladi su vrlo brzo tome doskočili, a navodno se najviše takvih scena vidi na Zrću, gdje su počeli mnogo ranije izlaziti te su tako samo promijenili vrijeme kada izlaze. Osim toga, inovativni su i u pograničnim dijelovima Hrvatske i BiH, gdje su sada u susjednoj zemlji počeli održavati veća svadbena slavlja. Osim toga, tu su i brojne plaže na kojima se okupljaju.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže kako ne zna što se događa na Zrću, ali da naravno, glasine dolaze i do njega.

- Upravo o takvim događajima ćemo razgovarati na današnjem sastanku u Nacionalnom stožeru. Što se događa u lokalnim sredinama najbolje znaju njihovi stožeri i to je razlog zašto samo od njih zatražili da predlože mjere za svoja područja - kaže Beroš i dodaje da ako je istina da su na Zrču nekontrolirani partyji to trebaju znati lokalni i županijski stožer, te o tome obavijestiti Nacionalni i možebitno predložiti mjere.

Na pitanje očekuje li povratkom osoba s godišnjih odmora rasplamsavanje virusa na kontinentu, Beroš kaže da već postoje takvi slučajevi.

- Upravo zato smo apelirali, posebno na mlađu populaciju, da pri povratku na svoje lokalitete, ako su bili u takvim rizičnim situacijama, pripaze na ostvarivanje kontakata barem sedam dana, a pogotovo da pripaze na starije i bolesne osobe - kaže Beroš.

Da se povećava broj novozaraženih na kontinentu već se vidi u pojedinim županijama. Tako, primjerice, Požeško-slavonska je jučer zabilježila 15, a Brodsko-posavska 25 novih dijagnoza Covida-19.

Dodatnu bojazan predstavlja i početak školske i akademske godine, a na koji način će izgledati saznat ćemo danas kada HZJZ objavi preporuke.

Kako neslužbeno doznajemo, i dalje se stoji pri tome da školska godina sigurno počinje 7. rujna, a kronično bolesna djeca i zaposlenici trebali bi nositi maske N95. Također, mjere će se organizirati po regijama ići će se na smanjivanje razrednih odjeljenja, a po potrebi će se uvesti i smjenska nastava. Maske će se nositi u svim zajedničkim prostorima škole.

Također, doznajemo, gledat će se broj oboljelih narednih dana, a ako bude novih pogoršanja, sigurno će se uvoditi nove mjere.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, Zrće, svadbe, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE