GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Novog zatvaranja ne bi smjelo niti trebalo biti

Beroš: Novog zatvaranja ne bi smjelo niti trebalo biti
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 12:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš je govorio o novom širenju zaraze koronavirusom i o parlamentarnim izborima i pobjedi HDZ-a. Rekao je da smo se, unatoč paralizi života u jednom periodu, uspješno nosili s epidemijom koronavirusa, a to se nastavlja i dalje.

"Epidemija koronavirusa u jednom trenutku gotovo je paralizirala život u našoj zemlji, kao što je učinila i trećini svijeta ove zime i proljeća. Uspješno smo se s njom nosili do sada, ali i dalje nastavljamo bitku protiv širenja zaraze. Korona je promijenila dosadašnji način života i ponašanja u javnom prostoru, ali i natjerala sve nas da se prilagođavamo novonastalim uvjetima. HDZ bi, kao i sve stranke, pa i svi građani, potpuno drugačije živio i radio bez korone. Sada kada je tu, moramo se znati nositi s njom. Teže ili lakše, to je teško reći", rekao je ministar Beroš u intervjuu za Novi list.

Beroš ističe da su u borbi protiv virusa glavni zdravstveni djelatnici i stručnjaci, a ne političari. Ipak, dodaje da je Vlada znala kako se nositi s kriznom situacijom, a Stožer je vodio svakodnevne aktivnosti. Na pitanje je li HDZ zbog izbora ugrozio živote građana, Beroš kaže:

"Oporba je već prije godinu dana zazivala izbore, jedva čekala da se održe. Kada su raspisani, e, onda opet nije bilo dobro. Epidemiolozi su ocijenili da je ovo ljetno razdoblje najpovoljnije sa zdravstvenog gledišta kao vrijeme u kojem bi se mogli organizirati izbori s najmanje rizika. Za raspuštanje Sabora i održavanje izbora glasala je i oporba. Vidimo da predizborne aktivnosti i sami izbori nisu bitnije utjecali na epidemiološku situaciju u zemlji".

Kada je riječ o budućnosti epidemije, Beroš se nada da će jesen biti epidemiološki bolja od proljeća, no to nitko ne može reći sa sigurnošću. Sve ovisi o ponašanju svih ljudi, kaže Beroš i ističe da neće biti novog zatvaranja.

"Pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitnih maski u javnom prometu... sve to može umanjiti opasnosti od prijenosa zaraze. Novog lockdowna ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati".

Govorio je i o mogućnosti zabrane okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru.

"Naši epidemiološki stručnjaci i HZJZ svakodnevno prate situaciju i preporučuju mjere kojima je cilj zaštititi zdravlje ljudi, a opet omogućiti, koliko god je to moguće u novonastalim okolnostima, održavati životne i radne aktivnosti stanovništva. Nije to lako izbalansirati. Ali, sve to ne može imati pravog rezultata ako se svatko od nas i svi zajedno ne pridržavamo pravila ponašanja kojima štitimo sebe i druge. Podsjetio bih kako su naši građani u prvim mjesecima epidemije svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sjajnim rezultatima, među najboljima od svih zemalja. Međutim, ohrabreni time, svi smo se malo više opustili nego što je situacija dozvoljavala pa se virus opet počeo širiti i povećao se broj zaraženih i oboljelih. Dakle, vratimo se onakvom ponašanju koje nam jamči koliko-toliko povoljnu situaciju kako bismo mogli živjeti i raditi".

Zbog epidemije su dodatno povećane i liste čekanja u zdravstvu, a Beroš kaže da se sada vraćaju tom problemu i na njemu intenzivno rade.

"Sigurno je da ih se može skraćivati. Uključujemo sve raspoložive kapacitete kako bismo pacijentima omogućili da što prije dođu do potrebnih dijagnostičkih pregleda i medicinskih usluga. Uspostavit ćemo i stalni sustav informiranja pacijenata i javnosti o rezultatima koje ćemo postizati", kaže Beroš.

Dodaje i da je Nacionalna dječja bolnica jedan od prioriteta ove Vlade, a vjeruje da će se do kraja godine moći reći kada počinje realizacija tog projekta, uključujući i revitalizaciju Imunološkog zavoda.

"Ne govorim o željama već o stvarnim i izglednim financijskim izvorima koji nisu oslonjeni na državni proračun", kaže Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Najmanje 15 mrtvih u nesreći indijskog aviona
NESREĆA
Najmanje 15 mrtvih u nesreći indijskog aviona

NEW DELHI - Najmanje je 15 osoba poginulo a desetci su ozlijeđeni u petak kada je putnički zrakoplov Air Indije Expressa sletio s piste i prepolovio se nakon slijetanja u gradu Calicutu na jugu Indije po jakoj kiši, rekli su dužnosnici.

Njemački portal javlja o maturantima zaraženim koronom na Pagu
ZARAZA
Njemački portal javlja o maturantima zaraženim koronom na Pagu

BERLIN - Njemački portal T-online.de u petak je izvijestio o 10 njemačkih maturanata koji su se nakon maturalnog putovanja na Pagu vratili bolesni te im je potvrđen koronavirus i nalaze se u samoizolaciji.

Aoun: Istraga će ispitati je li uzrok eksplozije bomba ili strana umiješanost
BEJRUT
Aoun: Istraga će ispitati je li uzrok eksplozije bomba ili strana umiješanost
LIBANON - Libanonski predsjednik Michel Aoun u petak je kazao da će istraga o najvećoj eksploziji u povijesti Bejruta ispitati je li njezin uzrok bomba ili neko drugo strano djelovanje.
Slovenski epidemiolozi upozorili na importirane slučajeve zaraze iz Hrvatske
UPOZORENJE
Slovenski epidemiolozi upozorili na importirane slučajeve zaraze iz Hrvatske
LJUBLJANA - Premda su zadnjih tjedana u Sloveniji za razliku od stanja od prije mjesec dana prevladavali lokalni prijenosi infekcija koronavirusa, u zadnje se vrijeme ponovo pojavljuju i "importirani slučajevi", pa i iz Hrvatske, upozorili su u petak slovenski infektolozi.
U Hrvatskoj 62 nova slučaja koronavirusa
NOVI PODACI
U Hrvatskoj 62 nova slučaja koronavirusa
ZAGREB - U protekla 24 sata zabilježena su 62 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 553.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE