GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš o prosvjedu medicinskih sestara i tehničara: Nitko ne sili na cijepljenje

Beroš o prosvjedu medicinskih sestara i tehničara: Nitko ne sili na cijepljenje
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 08:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Za danas je Sindikat medicinskih sestara i tehničara najavio prosvjed protiv obaveznog cijepljenja zdravstvenih radnika, a također traže i plaćanje prekovremenog rada i rada na blagdane. Na to je reagirao ministar zdravstva Vili Beroš.

Nijedan građanin Hrvatske, pa ni zdravstveni djelatnici, nisu prisiljavani na cijepljenje, ali nemamo pravo odustajati od poduzimanja svih mjera u zaštiti pacijenata u bolnicama i korisnika usluga u ustanovama socijalne skrbi od zaraze koronavirusom. Današnji sindikalni protest dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i zahtjeva prava zaposlenika, ali nema mjesta manipuliranju činjenicama, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Uvođenje sigurnosnih mjera u ustanovama zdravstva i socijalne zaštite početkom listopada, od kada će svi zaposlenici dolazak na rad i obavljanje svakodnevnih poslova moći ostvarivati uz pomoć potvrda o cijepljenju odnosno preboljenju zaraze ili uz redovito testiranje na covid-19, u jednom dijelu javnosti potiče rasprave o tom pitanju, a neke od sindikata zaposlenika u zdravstvenom sektoru ponukao je na javni protest.

„Za danas najavljeni protest Sindikata medicinskih sestara i tehničara zajedno, koji okuplja dio tih zdravstvenih djelatnika, legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ga s te strane podržavam“, kaže ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na pitanja medija o prosvjedu sestara i tehničara koji je taj sindikat zakazao u središtu Zagreba.

„Ono za što nema opravdanja ni razumijevanja jest ciljana manipulacija činjenicama vezanima uz najavljeno provođenje zaštitnih mjera u zdravstvenim ustanovama, posebno onima u kojima se liječe bolesnici koji su i najranjiviji od zaraze korona virusom i njenih pogubnih posljedica. Nitko u našoj zemlji nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje. Ali, kao ministar zdravstva dužan sam poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu. I zato me neugodno iznenađuje da, uz liječnike, važan dio zdravstvenog sustava poput sestara i tehničara, koji su u svakodnevnom izravnom kontaktu s najtežim bolesnicima, ne prepoznaje potrebu da aktivno doprinose učinkovitoj zaštiti svojeg i tuđeg zdravlja. Naše uloge u liječenju ljudi nisu samo profesionalne, one su iznad svega humanizam i suosjećanje s najpotrebitijima, posebno u okolnostima koje nam nameće ovakva svjetska pandemija“, dodao je.

Osvrćući se na pitanje plaćanja prekovremenog i rada na blagdane, kojeg taj sindikat navodi kao jedan od razloga za današnji prosvjed, Ministarstvo zdravstva ističe da je rad na blagdan plaćen sukladno Kolektivnom ugovoru kao i visina iznosa za prekovremeni rad koja je povećana od ožujka 2020. godine Dodatkom III Kolektivnom ugovoru, a Vlada je 16. rujna ove godine donijela Odluku o isplati razlike iznosa za prekovremeni rad za ranije razdoblje. Time je doneseno rješenje da se taj dugogodišnji problem riješi do kraja iduće godine, stoji u priopćenju ministarstva.

Tagovi: Vili Beroš, obvezno cijepljenje
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE