GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš o zaraženim liječnicima: Oni bi se angažirali samo u krajnjoj nuždi

Beroš o zaraženim liječnicima: Oni bi se angažirali samo u krajnjoj nuždi
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 09:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - "Vlada će napraviti sve da ne dođe do nestašice lijekova. Imali smo jučer sastanak za koji bih rekao da nije naprasno prekinut. Ministar Marić ponudio je veledrogerijama iznos koji je trenutačno moguć. Dio novca pronaći će se rebalansom", rekao je ministar zdravlja Vili Beroš i zahvalio na razumijevanju veledrogerijama u emisiji Hrvatskog radija.

Naime, nakon neuspješnog sastanka s ministrima zdravstva i financija, Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem, veledrogerije su najavile da od danas prekidaju ili znatno smanjuju isporuke lijekova za 3/4 bolnica. Budući da one više ne mogu plaćati svojim dobavljačima, preostale zalihe iz veledrogerija usmjerit će se kupcima koji plaćaju.

Kakvo je stanje u našim bolnicama?

"O brojevima oboljelih od Covida-19 odlučujemo sami, o ponašanju građana ovisi hoćemo li doći do velikih brojeva i ugroziti zdravstveni sustav. Krajnje je vrijeme da se situacija shvati ozbiljno", rekao je ministar Beroš.

Rekao je kako u Europi vidimo restriktivnije mjere nego kod nas u Hrvatskoj.

"Naše mjere uvijek su davale rezultate, nakon uvođenja nekih vide se rezultati za 2-3 tjedna. O ponašanju građana ovisi hoće li se uvesti nove mjere, a imamo još mnoge na raspolaganju", rekao je.

Distanca, maske, higijena, dezinfekcija, izbjegavanje okupljanja, naglasio je ministar najbolji su alati u borbi protiv širenja koronavirusa.

"Sami smo gospodari vlastite sudbine", rekao je naglasivši još jednom da sve ovisi o ponašanju građana

Objasnio je kako više nema istih mjera za sve bolnice, horizontalno, nego selektivno, ovisno o stanju u nekoj bolnici.

"Ako virus uđe, odjeli se moraju prilagoditi. Zdravstvena zaštita primat će se u maksimalnom općem opsegu", rekao je Beroš za HRT.

Ima li dovoljno zdravstvenih djelatnika?

Vrši se preraspodjela i edukacija zdravstvenih djelatnika te je ministar rekao da je mogući budući problem u ovoj situaciji dovoljan broj kadrova odnosno zdravstvenih radnika, a ne smještaj u bolnicama.

- Do sada imamo 1620 oboljelih zdravstvenih djelatnika, aktivnih je 427, u samoizolaciji je preko 1000, no 1200 zdravstvenih djelatnika je i ozdravilo. Oni su ti koji će dalje moći sudjelovati u liječenju Covid-19 bolesnika. Kada je riječ o zapošljavanju to ovisi o ravnateljima bolnica. U ministarstvu zdravstva nismo odbili dati niti jednu suglasnost za zapošljavanje zdravstvenih djelatnika, rekao je.

Demantirao je da će uskoro angažirati zaražene liječnike bez simptoma u skafanderima. Zasad to nije opcija, ali je rekao da se u Europi rodila ideja da će to napravi u nedostatku liječnika.

"Nadam se da do toga neće doći, ali to sve ovisi o ponašanju građana. No ako bi se u krajnjoj nuždi i angažirali, takvi bi liječnici radili bi isključivo s Covid-19 bolesnicima". Dodao je da su u tom slučaju i pacijent i liječnik zaraženi.

Koja je ključna mjera da se ne prijeđe granica zdravstvenog rubikona?

"Ona se ne može mjeriti u broju novih bolesnika u ovom trenutku i to ne predstavlja problem. Sada imamo 571 pacijenta u bolnici i ako se on drastično poveća to bi moglo ugroziti zdravstveni sustav", rekao je Beroš.

I na kraju je ponovno naglasio da sve ovisi o ponašanju građana jer je najefikasnija borba s koronavirusom održavanje distance, nošenje maske, održavanje higijene, dezinfekcija i izbjegavanje okupljanja, prenosi HRT.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE