GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Od listopada covid-potvrde za zdravstvo, zatim i za radnike u socijali

Beroš: Od listopada covid-potvrde za zdravstvo, zatim i za radnike u socijali
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2021 / 08:48
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći isključivo uz digitalnu covid-potvrdu. Zeleno svjetlo dobit će na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na covid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju covid-potvrde razgovaraju već tjednima, a službena odluka bit će donesena tijekom sljedećeg tjedna.

- Samo uvođenje trebalo bi biti početkom listopada. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a u konačnici, i zaposlenici će imati neko vrijeme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, cijepljenje - objašnjava Beroš i dodaje da je u tijeku nabava testova za zaposlenike.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene bit će besplatno, a planira se da se nakon mjesec i pol ili dva, testiranja provode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude cijepljeno, Beroš je odlučio dati vrijeme za prilagodbu.

- Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom promisle i cijepe se - smatra Beroš.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. rujna u sustavu zdravstva dvjema dozama cijepljeno je 60,67 posto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 posto. Kad se gleda u brojkama, zaposlenih je 74.531, dakle njih 25.012 morat će imati ili dokaz da su preboljeli ili se barem jednom na tjedan podvrgnuti testu.

Najmanje testiranja odrađivat će liječnici, među kojima nije cijepljeno njih 15,75. Na cijepljenje se zasad nije odlučilo 30 posto doktora dentalne medicine i čak 38,01 posto sestara. Najmanja procijepljenost je među nezdravstvenim osobljem, i to čak 40,77 posto.

Od samog uvođenja digitalne covid-potvrde počelo se spekulirati o tome gdje bi ona sve bila obvezna. Pa je tako uz zdravstveni sustav, koji je najavio uvođenje, fokus na socijali i školstvu, odnosno mjestima gdje su najvulnerabilnije skupine.

Nakon najave uvođenja potvrda u sustav zdravstva, kako neslužbeno doznajemo, sljedeća na redu je socijala, a doznajemo da se ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović počeo pripremati. No, hoće li i djelatnici u domovima za starije također od početka listopada ili nešto kasnije na posao uz covid-potvrdu, ovisi o organizaciji.

Jedno je sigurno, doznajemo, odluka je donesena. Što se tiče školstva, to je na nešto dužem štapu, a odluka se još čeka. Krenu li i oni u tom smjeru, zapravo će se pokriti sve ranjive skupine.

Inače, početkom ljeta planiralo se da se covid-potvrde s dolaskom jeseni uvedu na sva mjesta gdje je u ovom trenutku odlukama Stožera propisana obveza nošenja maski. Konkretno, od kafića, restorana, šoping-centara do frizeraja...

Ipak, od toga se odustalo, ali na snazi ostaju za sva veća okupljanja, bilo privatna, poput vjenčanja, ili javna.

Unatoč porastu brojeva zaraženih, doznajemo iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, pooštravanja postojećih mjera ne bi trebalo biti.

U ovom trenutku cijepljeno je nešto više od 43 posto ukupnog stanovništva, odnosno oko 52 posto odraslog. To, naravno, ne zadovoljava okvire u kojima bi se govorilo o kolektivnom imunitetu i ukidanju mjera, stoga će postojeće do daljnjeg ostati na snazi.

Tagovi: Vili Beroš, Covid potvrde, hrvatsko zdravstvo, delta soj koronavirusa, cijepljenje u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE