GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Ovo je bolest na razini obične gripe

Beroš: Ovo je bolest na razini obične gripe
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 09:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je još jedna osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj. Osim mladića koji je bio na utakmici u Milanu, zaražen je i njegov brat.

Stožer civilne zaštite objavio je priopćenje s preporukama građanima vezano uz koronavirus.

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" trenutno je hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus, a nešto uzoraka za testiranje na prisustvo tog virusa pristiže iz ostalih dijelova Hrvatske, izjavila je u utorak navečer ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

"Imamo još jedan potvrđeni slučaj koronavirusa. Svi ostali testirani su negativni", rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u Zagrebu.

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ministar zdravstva, Vili Beroš, rekao je da mu je, nakon boravka u Italiji, olakšanje bilo doći u Hrvatsku.

"Oni to uspijevaju u određenim regijama, međutim, situacija u Lombardiji i dalje nije dobra. Za razliku od talijanske situacije, mogu biti zadovoljan u ovom trenutku situacijom u Hrvatskoj. Ona je takva da uz jučer potvrđenog jednog bolesnika pozitivnog na koronavirus, imamo još jednog. Svi ostali testovi su negativni", rekao je Beroš.

"Ulazimo u drugu fazu gdje zdravstveni sustav ulazi u fazu obrane nacije. Naši rezervni kapaciteti su značajni, a uz početne, blage disfunkcionalnosti koje su na nivou nesporazuma, sve drugo će biti kontrolirano i dovedeno u savršeni red", rekao je ministar.

Istaknuo je da se ne radi o opasnoj bolesti.

"Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest na nivou obične gripe, većina bolesnika ima blage oblike bolesti i nadamo se da će i ova dva zabilježena slučaja u Hrvatskoj biti takva", rekao je Beroš.

Ministar je dodao da oni bolesnici, koji nisu bili u Kini ili Italiji, a imaju simptome gripe, prvo moraju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika, dok oni koji jesu bili u Kini ili Italiji, ako nemaju simptome - mogu se telefonom obratiti epidemiološkoj službi, a ako imaju, onda imaju i opravdanje doći u infektološku ambulantu.

"U ovom trenutku situaciju držimo pod kontrolom i vjerujemo da nam se neće desiti da situacija eskalira, iako to ne ovisi samo o nama, puno toga ovisi i o samom virusu, ali sada nema znakova da se bilo što van naše kontrole događa", rekao je Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, gripa
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE