GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj samo je pitanje vremena

Beroš: Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj samo je pitanje vremena
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2020 / 22:25
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Troje pacijenata koji su jučer primljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" nemaju koronavirus.

Troje pacijenata koji su jučer primljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" nemaju koronavirus. U Wuhanu je, pak, nestao aktivist koji izvještava o epidemiji, vlasti tvrde da je u karanteni. Istodobno broj smrtnih slučajeva nadmašio je smrtnost od epidemije SARS-a. Zbog koronavirusa Hrvatska je, pak, organizirala prvi sastanak ministara zdravstva i to preko video poziva.

Koronavirusa nema u Hrvatskoj. Jučer je pregledano troje ljudi sa sumnjom. Jedan je odmah pušten kući - bez simptoma.

"A druga dva bolesnika, jedan gospodin i jedna gospođa koji su se zapravo vratili 4. veljače iz Kine – oni su imali blaže respiratorne simptome i na svim učinjenim testovima, znači bris nosa, bris orofarinksa i nalaz na koronavirus je negativan. Oni su već danas otpušteni kući", kazala je za RTL dr. Ninoslava Vicković iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Broj zaraženih veći je od 37 000. Samo od jučer do danas u Europi je pet novih oboljelih, umrlo je 89-ero ljudi. Time je premašen broj umrlih od zaraze SARS-om: njih 774-ero. Dok broj oboljelih raste, stručnjaci bez prestanka rade na novom cjepivu.

"Započet ćemo testiranje cjepiva na životinjama što je prva faza u razvojnom procesu. Planiramo ih napraviti dovoljno u sigurnim i kontroliranim uvjetima kako bi se mogli pregledati i da budu spremni za klinička ispitivanja do ljeta. Nakon toga potrebno je još testiranja kako bismo vidjeli može li cjepivo zaštiti ljude od koronavirusa", kazala je Sarah Gilbert profesorica sa Sveučilišta u Oxfordu.

U najboljem slučaju bit će to krajem godine. Hrvatska ništa ne prepušta slučaju. U Bruxellesu je organizirana video konferencija s ministrima zdravstva, zamjenicima i tajnicima iz Europe.

"Videotelekonferencija jednostavno se izrodila kao jedna brza mogućnost komunikacije. Po prvi put jedan takav digitalni izazov realizirao se. Sve članice su zadovoljne. Imamo sada u ovom trenutku, dobio sam prije pola sata nacrt zaključaka te televideokonferencije. Ono što smo do sada napravili u Hrvatskoj podizanjem kriznog stožera i svim mjerama, sada želimo podići na EU nivo", kaže hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Za četiri dana je i izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronavirusa.

"Neće biti problem i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti prvi slučaj potvrđene koronavirus infekcije u Republici Hrvatskoj. No spremni smo i za taj scenarij, u ovom trenutku nema nekih većih problematičnih stvari", kaže Beroš.

Iz Wuhana - epicentra zaraze s 11 milijuna stanovnika, jedan od zaraženih liječnika pušten je kući. Povećava se i broj pacijenata koji su bitku dobili. Od pojave ovog virusa broj umrlih u svijetu popeo se na 813, piše RTL.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, SARS, Sarah Gilbert
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE