GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš u otvorenom pismu zdravstvenim djelatnicima: U bolnice se dolazi na liječenje, ne po zarazu

Beroš u otvorenom pismu zdravstvenim djelatnicima: U bolnice se dolazi na liječenje, ne po zarazu
OTVORENO PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2021 / 19:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju se otvorenim pismom obratio svim zaposlenima u zdravstvenom sustavu.

Pismo ministra Beroša prenosimo u cijelosti:

'Poštovani kolegice i kolege, zaposlenici zdravstvenog sustava, naša zajednička profesionalna i ljudska obveza, naša zvanja i poziv, te nadasve misija je pomagati ljudima da štite svoje zdravlje, a kad ih bolest ugrozi, na svima nama je stručno i odgovorno skrbiti o njima i liječiti ih.

Mi smo tu obvezu prihvatili i tim ciljevima moramo prilagoditi organizaciju zdravstvenog sustava i prilagođavati naš svakodnevni rad okolnostima i uvjetima u kojima živimo i djelujemo. Kao jedan od vas, a sada na dužnosti ministra zdravstva Republike Hrvatske, najodgovorniji sam za organizaciju i učinkovito funkcioniranje našeg zdravstvenog sustava kojeg financiraju građani ove zemlje. Za svoj rad i rezultate njima smo odgovorni.

I zato vam svima šaljem ovo otvoreno pismo. Mi i naš zajednički svakodnevni rad izloženi su sudu javnosti i zato o svemu trebamo otvoreno govoriti.

Jesen nam donosi novi val epidemije, povećavaju nam se brojevi zaraženih osoba COVID-19 virusom. Sve je više oboljelih na bolničkom liječenju i respiratorima, ali i umrlih. Nažalost, nove žrtve virus pronalazi uglavnom među necijepljenima. Građani koji su preboljeli zarazu i oni koji su imunitet stekli cijepljenjem za sada uspješno odolijevaju izazovima zaraze ili težim oblicima bolesti ako ih ipak virus zahvati. Među zaraženima je i sve više mlađih osoba. To je ono što nas upozorava da sve opasnosti od zaraze nisu minule.

U našoj zemlji nema obveznog cijepljenja u ovom trenutku. To je stajalište hrvatske Vlade. Odluka o cijepljenju je na svakom građaninu ponaosob. Svatko mora biti svjestan posljedica svoje odluke, prihvatiti rizike koje sobom nosi zaraza.

Za sve nas u zdravstvenom sustavu pacijenti i njihova zaštita su na prvom mjestu. U bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu. To je glavni razlog zašto poduzimamo učinkovite mjere kojima osiguravamo najveću moguću zaštitu svakom djelatniku i svakom pacijentu. Kao ministar zdravstva, kao liječnik i odgovoran čovjek, oko toga nemam dilema, kao što ih nemaju ni stručnjaci i znanstvenici iz područja javnog zdravstva i epidemiologije.

Svim građanima moramo pružiti mogućnost zaštite zdravlja i sigurnost liječenja oboljelih. Nitko i ništa ne smije ugrožavati zdravstveni sustav u obavljanju njegovih temeljnih zadaća, bilo da je riječ o članicama i članovima zdravstvenog sustava ili korisnicima njegovih usluga.

Svatko ima pravo na svoj izbor.

Vlada Republike Hrvatske osigurala je besplatno i svima dostupno cjepivo protiv COVID-19. Platili smo ga zajedničkim novcem. Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su ili cijepljenje ili preboljenje bolesti ili negativan test na COVID-19.

Naša zajednička obveza je da svoj svakodnevni profesionalni rad prilagodimo uvjetima u kojima živimo i djelujemo. Čuvajući svoje osobne slobode i demokratska prava moramo poštovati i druge članove zajednice, njihova prava, posebno na zdravlje i život.

To je naša obveza, ljudska i profesionalna, na koju smo se zavjetovali. I moramo je održati!

Kao ministar zdravstva i ubuduće ću, kao i do sada, svoje znanje i energiju posvećivati dobrobiti pacijenata i svih djelatnika zdravstvenog sustava. Naša sudbina je zajednička.

U vremenu koje je pred nama pripremit ćemo sve u zdravstvenom sustavu da funkcioniramo na zadovoljstvo zaposlenika i pacijenata. Cjepiva imamo, testova također, a vjerujem i dobre volje svih da stvorimo sigurno okružje za sve nas. Očekujem aktivni doprinos svakoga od vas. Samo tako možemo uspjeti.

S vjerom u bolje sutra, Vili Beroš, ministar zdravstva'.

Tagovi: Vili Beroš, delta soj koronavirusa, cijepljenje u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE