GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Zdravstvena reforma se ne može rješavati prosvjedom na ulici

Beroš: Zdravstvena reforma se ne može rješavati prosvjedom na ulici
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon sastanka s mladim liječnicima koji su zbog stanja u zdravstvu u subotu prosvjedovali, oglasili su se iz Ministarstva zdravstva.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

“‘O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika te zdravstvenog osoblja do udruga pacijenata. Danas smo otvorili vrata dijalogu i s predstavnicima Inicijative mladih liječnika čije zahtjeve podržavamo, ali ne i način njihova rješavanja prosvjedom’, kaže ministar zdravstva Vili Beroš koji je danas sa suradnicima, primio na razgovor predstavnike Inicijative koja je organizirala protestni skup ispred Ministarstva zdravstva u Zagrebu.

Inicijativa mladih liječnika, nezadovoljna brzinom reformskih promjena u hrvatskom zdravstvenom sustavu, posebno položajem mladih liječnika na početku karijere, već ranije je u medijima najavila protestni skup kojim žele ukazati na potrebu bržeg rješavanja nagomilanih problema u zdravstvu. Po dobivanju zahtjeva, Ministarstvo zdravstva obavijestilo je Inicijativu kako je pripremljen termin za sastanak 3. listopada 2022. godine na kojem bi se otvoreno i argumentirano razgovaralo o svim pitanjima koja tište ne samo mlade liječnike već i sve druge dionike sustava, od zaposlenika do pacijenata te u izravnom dijalogu zajednički pronalaziti rješenja utemeljena na stručnim ocjenama, objektivnim organizacijskim, kadrovskim i financijskim mogućnostima zdravstvenog sustava, države i društva, koja bi bila ugrađena u prijedloge zakonskih izmjena koje slijede.

Ministar zdravstva Vili Beroš zaključio je da je većina pitanja koja u javnosti apostrofira Inicijativa mladih liječnika već u postupku rješavanja osiguravanjem zakonskih pretpostavki. Naime, pripremljeni su prijedlozi izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju o kojima bi se u skorašnjoj javnoj raspravi trebali izjasniti svi dionici zdravstvenog sustava, ali i građani kao korisnici usluga. Upravo je to prigoda da svi, pa i Inicijativa mladih liječnika, dodatno iznesu svoje prijedloge za koje smatraju da nude bolja rješenja od predloženih. Isto vrijedi i za novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz lipnja ove godine, koji djelom daje odgovore na primjedbe mladih liječnika. U svim navedenim aktivnostima aktivno su sudjelovale određene strukovne organizacije i udruge čiji predstavnici su bili aktivni sudionici prosvjeda, a i od njih očekujemo institucionalnu konstruktivnu suradnju.

‘Samo otvorena rasprava s konkretnim prijedlozima može nas odvesti korak naprijed prema učinkovitijem zdravstvenom sustavu’, kaže Vili Beroš i dodaje da uspjeh reforme ovisi o svima u društvu, a ne samo o prijedlozima ministra i Ministarstva zdravstva. ‘Zadnjih mjeseci intenzivno razgovaramo s mnogim strukovnim organizacijama i udrugama o svim otvorenim pitanjima i drago mi je što je Inicijativa mladih liječnika, koji bi sutra trebali biti nositelji hrvatskog zdravstvenog sustava, prihvatila dijalog u konstruktivnom ozračju. Predstavnici Inicijative ugodno su me iznenadili svojom zrelošću i rezoniranjem na sastanku te imam vjeru u njihov aktivan doprinos’, naglašava Vili Beroš i dodaje da se zdravstvena reforma ne može rješavati prosvjedima na ulici.”

Podsjetimo, nekoliko stotina mladih liječnika, specijalizanata i studenata prosvjedovalo je u subotu pred Ministarstvom zdravstva gdje su izrazili nezadovoljstvo sustavom, njegovim upravljanjem i svojim statusom te zatražili hitne reforme.

Prosvjed pod nazivom “Izliječimo zdravstvo zajedno” organizirala je Inicijativa mladih liječnika čiji je predstavnik Marin Smilović poručio da žele djela, a ne riječi i to već danas.

Tagovi: InicijATIVA mladih liječnika, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE