GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bez novih zaraza Slovenija spremna objaviti administrativni kraj epidemije

Bez novih zaraza Slovenija spremna objaviti administrativni kraj epidemije
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 14:09
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji u zadnja 24 sata nema novozaraženih, objavila je u subotu vlada koja će zbog dobre epidemiološke slike u nedjelju proglasiti i "administrativni" završetak epidemije nakon 80 dana.

U bolnicama u Ljubljani i Mariboru još je samo sedam bolesnika primljenih na liječenje od Covida-19, od toga dva na odjelu intenzivne njege.

U zadnja 24 sata provedena su 613 testiranja i nije potvrđena nijedna nova zaraza koronavirusom, objavljeno je.

Od proglašenja epidemije 12. ožujka koronavirus je uz više od 78 tisuća testova potvrđen kod 1473 osobe, a među oboljelima je bilo 108 smrtnih slučajeva, najviše u starijoj populaciji s više kroničnih bolesti iz domova za starije i nemoćne, a iz bolnice je nakon liječenja bilo otpušteno 293 pacijenata.

Zahvaljujući vrlo dobrom epidemiološkom stanju, za koje premijer Janez Janša tvrdi da je najbolje u Europi, njegova vlada nastavlja popuštati dosadašnje mjere, pa će se idući tjedan za učenike svih razreda koji su se do sada učili "na daljinu" ponovo otvoriti učionice.

Nakon što su početkom ovog tjedna u školske klupe vraćeni polaznici prvih triju razreda, u učionice se u ponedjeljak vraćaju učenici četvrtog i petog, a u srijedu i ostalih razreda.

Uz odgovarajuću fizičku udaljenost, oni više neće trebati nositi maske na licu, ali su one preporučljive za nastavnike i učitelje. Nastava za učenike srednjih škola do kraja će se odvijati na daljinu, s izuzetkom polaznika završnih razreda koji se pripremaju za polaganje mature, odlučilo je ministarstvo za obrazovanje, a potvrdila vlada.

Vlada Janeza Janše će u nedjelju proglasiti i "administrativni" završetak epidemije proglašene 12. ožujka, uz konzultacije i sa suglasnošću Nacionalnog zavoda za javno zdravlje (NIJZ).

To na primjer znači da nošenje maski u zatvorenom prostoru više neće biti obavezno i tretirano kao kršenje zakona nego samo "preporučeno".

No, kako je za medije duhovito izjavio Milan Krek, direktor državnog Zavoda za javno zdravlje (NIJZ), proglašenje administrativnog konca epidemije treba na jedan način primiti kao "lažnu vijest".

"Razmišljati kako je sada stvarno kraj epidemije bilo bi kao vjerovati u lažnu vijest, virus je još među nama , a drugi epidemijski val mogao bi biti još opasniji", upozorio je.

On podsjeća da je virus još prisutan, a mogućnost drugog epidemijskog vala s obzirom na nisku prokuženost stanovništva visoka, pa onaj koji bez maske ugrožava zdravlje sebe i drugih.

Zato i dalje preporuča održavanja fizičke distance gdje je to moguće, a gdje nije nošenje maski, te obvezno održavanje higijene ruku. Uz to, dodaje Krek, epidemiolozi i vlada moraju iskoristiti sadašnju dobru epidemiološku sliku da se pravodobno pripreme na probleme koje bi virus u drugom valu mogao izazvati u domovima za starije, bolnicama i ekonomiji.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Milan Krek
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE