GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden će imenovati Janet Yellen za ministricu financija, Kerryja za klimu

Biden će imenovati Janet Yellen za ministricu financija, Kerryja za klimu
IMENOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden imenovat će bivšu predsjednicu američke središnje banke (FED) Janet Yellen za ministricu financija u svojoj administraciji, objavili su u ponedjeljak Wall Street Journal i New York Times pozivajući se na izbore koji su dobro upućeni u takvu odluku.

Yellen (74), prva je žena koja je bila na čelu američke središnje banke, a također će biti i prva žena na čelu ministarstva financija, bude li nominirana i potvrđena u Senatu.

Posao će preuzeti u trenutku kada globalna pandemija koronavirusa negativno utječe na gospodarska kretanja u SAD-u izazivajući pad gospodarstva.

Istodobno, bivši državni tajnik John Kerry, koji je 2015. potpisao Pariški klimatski sporazum u ime Sjedinjenih Država, iz kojeg se predsjednik Donald Trump povukao, najvjerojatnije će biti zadužen za klimu u novoj administraciji izabranog predsjednika Joea Bidena.

To se smatra očitim znakom da će nova administracija obnoviti privrženost SAD-a borbi protiv klimatskih promjena.

"Vraćam se u vladu kako bih vratio Ameriku natrag na put obračunavanja s najvećim izazovom ove generacije i onih koje će uslijediti", napisao je Kerry na Tweeteru nakon objave o imenovanju.

"Klimatska kriza traži ništa manje nego da svi zajedno upremo", dodao je.

Dugogodišnji Bidenov senatski kolega, prijatelj i politički saveznik koji je stajao uz Bidena i u trenucima krize njegove kandidature, Kerry (74) će donijeti sa sobom utjecaj i veze koje je stekao kao vrhunski diplomat iz mandata predsjednika Baracka Obame.

Glavni arhitekt nuklearnog sporazuma s Iranom trebat će sve svoje političke vještine kako bi Sjedinjene Države povratile svoj uzdrmani kredibilitet kada se zemlja bude vraćala u Pariški sporazum, što se Biden obvezao da će učiniti već prvog dana preuzimanja dužnosti.

Unatoč svojim godinama promatrači smatraju da Kerry, koji je i sam 2004. bio neuspješno u utrci za predsjednika, nije izgubio niti malo svog poleta kada je riječ o međunarodnim odnosima.

Prošle je godine Kerry pokrenuo transstranačku koaliciju nazvanu "World War Zero", koja je uključila vodeće vojne dužnosnike, republikanca Arnolda Schwarzeneggera i poznate ličnosti poput Leonarda DiCaprija and Emme Watson ujedinivši ih u borbi za klimu.

Tagovi: Joe Biden, Janet Yellen, John Kerry, Federalne rezerve, Pariški klimatski sporazum, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE