GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden: Dvije države za dva naroda

Biden: Dvije države za dva naroda
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2023 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden ponovio je da je rješenje o dvije države za izraelski i palestinski narod "potrebnije nego ikad", dok se Izrael i Hamas pripremaju danas na novo puštanje talaca i zatvorenika. "Dok gledamo u budućnost, moramo okončati krug nasilja na Bliskom istoku", kazao je američki predsjednik jučer u govoru.

"Moramo obnoviti našu odlučnost da slijedimo rješenje o dvije države gdje bi Izraelci i Palestinci mogli jednog dana živjeti jedni pored drugih u dvodržavnom rješenju s jednakom mjerom slobode i dostojanstva", kazao je Biden nakon prvog puštanja talaca.

"Dvije države za dva naroda. I to je sada potrebnije nego ikad", dodao je. Palestinska islamistička organizacija Hamas je u petak, na prvi dan primirja, oslobodila 24 taoca, a Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece, objavili su Katar i Crveni križ.

Devet sati nakon što su borbe prestale prvi put u sedam tjedana, Crveni križ je rekao da je krenuo transfer talaca iz Gaze u Izrael u zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima. "Hamas je izveo ovaj teroristički napad jer se najviše od svega boji Izraelaca i Palestinaca koji žive jedni pored drugih u miru", dodao je Biden.

Nastaviti putem "terora, nasilja i ubijanja" i rata jednako je dati Hamasu "ono što traže". "Mi to ne možemo", naveo je. Nova oslobađanja Hamasovih talaca i palestinskih zatvorenika očekuju se danas, drugog dana primirja između islamističkog pokreta i Izraela koje nudi krhki predah stanovnicima Gaze nakon sedam tjedana rata.

Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta. Ono predviđa oslobađanje 50 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze i 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima. "Sljedećih dana očekujemo da se desetine talaca vrate svojim obiteljima", istaknuo je Biden.

Katar bi trebao danas objaviti koliko će talaca i zatvorenika biti oslobođeno tijekom dana. Izraelske vlasti rekle su da su dobile popis, ali nisu objavile ni njihov broj ni u koliko sati bi se to trebalo dogoditi. "Ostalo je još oko 215 talaca u Gazi. U brojnim slučajevima ne znamo jesu li oni živi ili mrtvi", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman.

Izraelska vojska procjenjuje da je Hamas oteo oko 240 ljudi u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada. Prema podacima izraelskih vlasti, 1200 ljudi, velikom većinom civila, ubijeno je u tom napadu.

Kao odmazdu, Izrael je nemilosrdno bombardirao palestinski teritorij i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi "eliminirao" Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine. U Pojasu Gaze 14.854 ljudi, uključujući 6150 djece, ubijeno je u izraelskim napadima, prema Hamasovoj vladi.

Tagovi: biden, izrael, palestina, gaza
PROČITAJ I OVO
Penava: Nećemo sa SDSS-om ni s Možemo!
RAZGOVORI SLIJEDE
Penava: Nećemo sa SDSS-om ni s Možemo!
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava poručio je da je DP treća najjača politička stranka u RH.
Radić: Cijenim Anušića, nemam ništa protiv njega
DP
Radić: Cijenim Anušića, nemam ništa protiv njega
ZAGREB - Evo što je Mario Radić rekao nakon izlaska prvih službenih rezultata.
Grmoja: Most će napraviti sve da HDZ završi u oporbi
JASNA PORUKA
Grmoja: Most će napraviti sve da HDZ završi u oporbi
ZAGREB - Nikola Grmoja je rekao da su zadovoljni svojim rezultatom, ali da će biti problem što su građani neočekivano visoko birali HDZ.
Prvi neslužbeni rezultati: HDZ uvjerljivo vodi
UVJERLJIVO
Prvi neslužbeni rezultati: HDZ uvjerljivo vodi
ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE