GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden i Macron uskoro o neuspjelom dogovoru o podmornicama telefonom

Biden i Macron uskoro o neuspjelom dogovoru o podmornicama telefonom
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2021 / 18:34
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki Joe Biden razgovarat će idućih dana telefonski o neuspjelu poslu s podmornicama, objavili su francuski dužnosnici nakon iznenadnog raskola između Francuske s jedne te SAD-a, Britanije i Australije na drugoj strani.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je u nedjelju da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupnji francuskih podmornica u korist saveza sa SAD-om i Britanijom, ali je istaknuo da Australija treba zaštititi svoje interese.

"Predsjednik Biden zatražio je razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i on će se realizirati u predstojećih nekoliko dana", rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal u nedjelju.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike iz SAD-a i Australije.

"Želimo objašnjenja o nečemu što izgleda poput izigranog povjerenja" te želimo znati "na koji način kane izaći iz ovog ugovora", rekao je Attal za tv kanal BFMTV.

Nova britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja je preuzela dužnost usred velikog diplomatskog spora i nakon rekonstrukcije vlade, branila je novi savez u nedjeljnom izdanju Telegrapha.

"Slobode se moraju braniti. Mi gradimo snažne sigurnosne veze u cijelome svijetu", napisala je Truss .

"Osim nuklearnih pomornica, vojno korištenje umjetne inteligencije treba proširiti s Australijom i Sjedinjenim Državama", dodala je.

No Francuska novi savez ne gleda samo u svjetlu gubitka ugovora vrijednog više milijarda dolara, već i kao teret za NATO i izazov za EU.

"Morate dovesti u pitanje i snagu savezništva sa Sjedinjenim Državama", rekao je u subotu navečer za tv kanal France 2 francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

"U pravom savezu ljudi međusobno razgovaraju i poštuju se, no ovdje to nije slučaj", rekao je Le Drian koji je upozorio da postoji "ozbiljna kriza" između dviju država, ali i Australije te rekao da u savezu nema mjesta "dvoličnosti, prijeziru, laži".

Stručnjaci smatraju da će Australiji trebati 10 do 20 godina za izgradnju podmornica jer zemlja nema odgovarajuću infrastrukturu za nuklearnu tehnologiju, kao ni nuklearne stručnjake.

Tagovi: Joe Biden, Emmanuel Macron, Gabriel Attal
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE