GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden i Merkel složili se oko zajedničkog fronta prema Rusiji i Kini

Biden i Merkel složili se oko zajedničkog fronta prema Rusiji i Kini
SUGLASJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON – Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak su obećali da će zajedno raditi na obrani od Rusije i zajedno se suprotstaviti antidemokratskim akcijama Kine, te da se razmatra ukidanje zabrane putovanja iz Europe u SAD.

Biden je ponovio zabrinutost zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji se gradi od Rusije do Njemačke dnom Baltičkog mora, a oboje su bili jedinstveni u uvjerenju da Rusija ne bi trebala koristiti energiju kao oružje.

"Stojimo zajedno i nastavit ćemo zajedno braniti naše istočne bočne saveznike u NATO-u od ruske agresije", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel.

Rekao je da će se obje zemlje zalagati za demokratska načela i univerzalna prava, te da će se boriti protiv potkopavanja slobodnog i otvorenog društva, bio to slučaj s Kinom ili bilo kojom drugom zemljom.

Sjedinjene Države i Njemačka ključni su saveznici u NATO-u, ali odnos je pretrpio za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Biden i Merkel, koji se godinama poznaju i surađuju, obećali su da će jačati veze između dviju zemalja u budućnosti, javlja Reuters.

Washington se boji da će plinovod Sjeverni tok 2, vrijedan 11 milijardi dolara, za koji se očekuje da će biti završen u rujnu, naštetiti Ukrajini i povećati europsko oslanjanje na ruski plin.

Sjedinjene Države žele da Njemačka pronađe načine kako osigurati da Rusija ne može koristiti plinovod za nanošenje štete Ukrajini ili drugim saveznicima u istočnoj Europi.

Njemačka i Sjedinjene Države također se ne slažu oko toga koliko je promišljeno partnerstvo s Kinom u poslovnim projektima, oko privremenih odricanja od patenata usmjerenih na ubrzanje globalne proizvodnje cjepiva COVID-19 i oko stalnih ograničenja za Europljane koji putuju u Sjedinjene Države.

Biden (78) i Merkel (66) žele ojačati transatlantski odnos koji je pretrpio pod čestim Trumpovim kritikama bliskih američkih saveznika.

"Suradnja između Sjedinjenih Država i Njemačke jaka je i nadamo se da ćemo je nastaviti, a uvjeren sam da hoćemo", rekao je Biden započinjući sastanak koji je trajao duže od sat vremena. Kazao je da je Merkel mnogo puta bila u Ovalnom uredu i nazvao je "velikom prijateljicom, osobnom prijateljicom i prijateljicom Sjedinjenih Država".

"Cijenim prijateljstvo", rekla je Merkel, prva europska čelnica koja je posjetila Bidena u Bijeloj kući, naglašavajući ulogu Amerike u izgradnji slobodne i demokratske Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Biden rekao da Sjedinjene Države preispituju kada mogu ukinuti ograničenja putovanja u Sjedinjene Države iz većine Europe nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula to pitanje.

"U postupku je", rekao je Biden i dodao da će vjerojatno moći odgovoriti "u sljedećih nekoliko dana“ te da čeka mišljenje američkog tima za COVID.

Tagovi: Joe Biden, Angela Merkel, Rusija, NR Kina
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE