GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden i Putin sastali se u Ženevi

Biden i Putin sastali se u Ženevi
RUSIJA-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
ŽENAVA - Američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin započeli su razgovore u srijedu u ženevskoj Vili Grange na čijem su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta.

“Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta”, rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin.

Naglasio je da je za Švicarsku “čast i zadovoljstvo” ugostiti samit u Ženevi, “gradu mira”.

Švicarska je snažno lobirala da ugosti samit Biden-Putin, a Ženeva ima dugu povijest raznih sastanaka na vrhu.

Nakon kratke izjave švicarskog predsjednika, Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na samit na kojem se očekuje da će dvojica predsjednika predstaviti svoje “crvene linije” ali i dotaknuti se zajedničkih interesa.

Susret je praćen velikim očekivanjima, piše agencija dpa, dok BBC navodi da ‘resetiranja’ odnosa vjerojatno neće biti.

Sastanak bi trebao trajati četiri do pet sati, a oba predsjednika namjeravaju odmah nakon njega krenuti prema svojim zemljama.

Prije toga, odvojeno će se pojaviti pred novinarima.

Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenova prvog višednevnog posjeta Europi u svojstvu američkog predsjednika, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 – najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Europske unije.

“Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči”, rekao je Biden. A za područja u kojima se ne slažu kazao je “da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti “crvene linije” koje se ne mogu prijeći.

“Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno”, rekao je.

“Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije”, naglasio je Peskov.

Tagovi: Vladimir ŠPutin, Joe biden, Ženeva, Guy Parmelin
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE