GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden i Trudeau žele se zajedno suprotstaviti Kini

Biden i Trudeau žele se zajedno suprotstaviti Kini
SAD-KANADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau istaknuli su na bilateralnom sastanku održanom u utorak duboke veze dvije zemlje i obvezali se da će se zajedno suprotstaviti kineskom utjecaju i klimatskim promjenama.

"Sjedinjene Američke Države nemaju bližeg prijatelja od Kanade", rekao je Biden putem video linka kanadskom premijeru, dodajući da mu je zbog toga uputio prvi poziv kao predsjednik i s njim održao prvi bilateralni sastanak.

Nakon dvosatnog razgovora kojim su nastojali okrenuti stranicu Trumpovoj eri čelnici dvije zemlje izjavili su da planiraju blisku suradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i klimatskih promjena s ciljem smanjenja neto stopa emisija na nulu do 2050. godine.

Trudeau je zahvalio Bidenu na američkoj potpori za oslobađanje dvojice Kanađana Michaela Spavora i Michaela Kovriga koji su uhićeni u Kini zbog sumnje u špijunažu.

Također je pozdravio nastojanja nove američke administracije u borbi protiv klimatskih promjena, primijetivši da je proteklih godina jako nedostajalo američko vodstvo.

Kanada je često bila prva strana postaja američkog predsjednika, no pandemija je pretvorila sastanak dvojice čelnika i njihovih najviših suradnika u virtualni događaj.

Izvor iz kanadske vlade koji je zbog osjetljive situacije želio ostati anoniman rekao je da nije postignut napredak u mogućnosti da Kanadi koja se trenutno opskrbljuje cjepivima iz Europe budu dostupna cjepiva proizvedena u SAD-u.

Biden je u jednom od svojih prvih poteza na dužnosti predsjednika opozvao dozvolu izdanu u ožujku 2019. za naftovod, koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navodeći da njegova izgradnja nije u skladu s gospodarskim i klimatskim ciljevima njegove administracije.

Dvojica čelnika stavila su međutim do znanja da žele ostaviti spor iza sebe i zajedno surađivati.

Biden je rekao da će usko surađivati s Kanadom i na jačanju otpornosti lanca opskrbe te na snažnom postpandemijskom "gospodarskom oporavku koji koristi svima a ne samo onima na vrhu".

Kanadski premijer Justin Trudeau prvi je čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi, niti sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji.

Bivši predsjednik koji se često sukobljavao s tradicionalnim trgovinskim saveznicima uveo je carine na kanadski aluminij i čelik, a u Kanadu je putovao samo jednom na sastanak G7 2018. godine.

Tagovi: Joe Biden, Justin Trudeau, kineska ekonomija, odnosi SAD-a i Kine
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE