GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden nazvao Netanyahua jeb... lošim tipom

Biden nazvao Netanyahua jeb... lošim tipom
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 15:32
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua 'jeb... lošim tipom' (engl. bad fucking guy), prema izvješću objavljenom u nedjelju.

Biden je postao sumnjičav prema Netanyahuu jer rat, izazvan masakrom Hamasa 7. listopada, traje već četiri mjeseca te ga je privatno nazvao 'jeb... lošim tipom', navodi se u izvješću, pozivajući se na neimenovane izvore koji su razgovarali s predsjednikom, prenosi Times of Israel. Bidenov glasnogovornik Andrew Bates rekao je za portal Politico da 'predsjednik to nije rekao, niti bi', istaknuvši 'desetljećima dug odnos dvojice čelnika koji je pun poštovanja u javnosti i privatno'.

Od Hamasova napada 7. listopada Bidenova administracija ubrzala je prodaju streljiva Izraelu u vrijednosti stotina milijuna dolara, zaobilazeći reviziju Kongresa. Dok je Izraelu osiguravala oružje i diplomatsku potporu u njegovu ratu protiv Hamasa, Bijela kuća istovremeno je tjerala Jeruzalem da dopusti da više pomoći stigne do stanovnika Gaze i navodno procjenjuje korištenje zaliha oružja kao poluga za pritisak na Izrael da smanji intenzitet svojih operacija u Pojasu Gaze.

Dužnosnici Bijele kuće i Netanyahu također su se sukobili posljednjih tjedana oko mogućnosti palestinske države kao dijela regionalnog sporazuma koji bi uključivao normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije. Prema izvješću, neki demokrati, posebice potpredsjednica Kamala Harris, počeli su shvaćati da bi ih podrška američke administracije Izraelu mogla koštati ključne potpore za izbore 2024. među mladim biračima, od kojih bi neki mogli glasati za treću stranku, što bi na kraju dalo prednost republikanskom favoritu Donaldu Trumpu.

Naime istraživanje YouGov nedavno je pokazalo da je 50 posto ispitanika koji su se izjasnili kao Bidenovi glasači opisalo izraelsku ofenzivu kao 'genocid'. Harris je privatno izrazila svoju zabrinutost demokratima izvan Bijele kuće i zalaže se za veću potporu civilima u Gazi, rekli su za Politico ljudi upoznati s razgovorima.

Tagovi: biden, netanyahu, izrael, hamas
PROČITAJ I OVO
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
Sin ubio majku na Črnomercu
TRAGEDIJA
Sin ubio majku na Črnomercu
ZAGREB - Na zapadnom dijelu Zagreba jutros se dogodilo ubojstvo.
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE