GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden nazvao otmicu u teksaškoj sinagogi terorističkim činom

Biden nazvao otmicu u teksaškoj sinagogi terorističkim činom
TERORIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2022 / 19:43
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Otmičar iz sinagoge u Teksasu kupio je oružje na ulici i izveo teroristički čin, rekao je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju, dan nakon oslobođenja talaca i ubojstva napadača za kojeg je potvrđeno da je bio britanski državljanin.

Talačka kriza u Colleyvilleu u Teksas "bio je teroristički čin", rekao je Biden u Philadelphiji gdje je odao počast ostavštini crnačkog borca za građanska prava Martinu Lutheru Kingu Ml., čiji se dan obilježava u ponedjeljak i slavi u Sjedinjenim Državama kao praznik.

S time u vezi Biden je u petak poručio da je ključno nastaviti Kingov rad jačanjem prava birača, borbom protiv bjelačkog rasizma i drugih oblika ekstremizma i borbom za veću gospodarsku pravdu.

Američki predsjednik govorio je o mjerama koje su potrebne da se stane na kraju nasilju vatrenim oružjem.

Važna je ideja da se provjeri sposobnost kupca oružja, no to je nemoguće učiniti ako se oružje može lako kupiti na ulici, rekao je američki predsjednik.

Napadač je uzeo četvero talaca u sinagogi, među njima rabina, a operaciju oslobađanja uspješno je izvela ekipa specijalaca savezne policije (FBI) i završila krizu dulju od deset sata.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je potvrdilo da je ubijeni otmičar bio britanski državljanin Malik Faisal Akram, u dobi od 44 godine, objavio je FBI.

"Za sada nema indikacija da je u napad bila umiješana još neka osoba", rekla je američka savezna policija u priopćenju i dodala da se istraga nastavlja.

Otmičar je rekao da je "brat" pakistanske neuroznanstvenice Aafije Siddiqui, koja služi zatvorsku kaznu od 86 godina dosuđenu joj 2010., jer je pucala na vojnike i agente FBI-ja te je zatražio njezino puštanje iz zatvora, rekao je američki dužnosnik za ABC.

Siddiqui služi kaznu u saveznom zatvoru u području Fort Worth i prva je žena osumnjičena u SAD-za za povezanost s Al Kaidom, islamističkom mrežom odgovornom za atentate 11. rujna 2001., zbog čega je nazana "Lady Al Kaida.

Ona "apsolutno nije upletena" u talačku krizu i osuđuje je, rekla je z CNN njezina odvjetnica i potvrdila da otmičar nije njezin brat, a što je potvrdila i Siddiquina obitelj.

Međutim, stručnjaci ističu da je otmičar upotrijebio riječ sestra na arapskom u figurativno značenju sestra po vjeri.

Iako se čini da je incident u Teksasu izoliran incident, sinagoge u New Yorku i drugdje pojačale su mjere sigurnosti.

Tagovi: Joe Biden, terorizam, Teksas
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE