GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden obećao pomoć Zelenskom, ali nije spomenuo NATO

Biden obećao pomoć Zelenskom, ali nije spomenuo NATO
SAD-UKRAJINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2021 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Joe Biden je u srijedu ponovo obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će mu pomoći u rješavanju problema s Rusijom, ali nije spomenuo veoma osjetljivo pitanje NATO-a kojega bi Ukrajina htjela biti članica.

"Sjedinjene Države su i dalje odlučne podupirati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine pred ruskom agresijom", rekao je američki predsjednik u Ovalnom uredu, primajući ukrajinskog kolegu.

Susret, koji se trebao održati u ponedjeljak, dvaput je odgađan zbog situacije u Afganistanu.

Odlazak posljednjih američkih vojnika dao je posjetu Zelenskog novu dimenziju. Kina i Rusija su odmah protumačile to loše planirano povlačenje kao upozorenje zemljama koje, poput Ukrajine, računaju na američku vojnu pomoć.

Ukrajinski predsjednik je ocijenio da dvije zemlje imaju "velik broj" tema za razgovor, ponajprije sigurnost, u prilikama sukoba sa separatistima na Krimu koje podupire Moskva.

Ali i o energetici. Kijev nije dobro primio odluku američkog predsjednika o ukidanju sankcija za projekt plinovoda Sjeverni tok 2.

Taj će plinovod, koji je pred završetkom a prolazi ispod Baltičkog mora, izravno povezivati Rusiju i Njemačku. Time će Ukrajina ostati bez najmanje 1,5 milijarda dolara koje svake godine dobiva za prolazak ruskog plina preko svog teritorija i bez sredstva diplomatskog pritiska.

Joe Biden, koji ocjenjuje da je taj projekt otišao predaleko da bi se mogao zaustaviti, poslije je od Njemačke dobio uvjeravanja da će podupirati energetsku sigurnost Ukrajine, što nije sasvim umirilo Zelenskog.

Iako je posjet prošao bez bučnih najava, ukrajinski predsjednik se može pohvaliti da je drugi europski čelnik, nakon Angele Merkel, primljen u Bijeloj kući.

Ukrajinski predsjednik se vraća kući dobivši obećanje o 60 milijuna dolara dodatne vojne pomoći, koja obuhvaća i protuoklopni raketni sustav Javelin.

Visoki dužnosnik Bijele kuće istaknuo je da je SAD od 2014. izdvojio 2,5 milijarda dolara pomoći ukrajinskoj vojsci, od kojih više od 400 milijuna samo u 2021.

No u vezi s osjetljivim pitanjem ukrajinskog članstva u NATO-u Zelenskom se nisu ispunila očekivanja.

"Htio bih s predsjednikom Joeom Bidenom razgovarati o (...) izgledima Ukrajine za članstvo u NATO-u i o vremenskom planu", rekao je.

Biden je u srijedu tek opetovao pred novinarima svoju "potporu euroatlantskim integracijama" Ukrajine, bez drugih potankosti.

Njegova glasnogovornica Jen Psaki rekla je na tiskovnoj konferenciji da SAD želi da "vrata NATO-a budu otvorena za zemlje kandidate kada one budu spremne i kada ispune postavljene uvjete".

"Ukrajina mora prijeći put" u tom smislu i "vrlo dobro zna koji: provesti reformu pravosuđa, modernizirati obrambeni sektor i potaknuti gospodarski rast".

Joe Biden je već ranije javno pozvao ukrajinskog predsjednika da se obračuna s korupcijom u svojoj zemlji.

Tagovi: Volodimir Zelenski, Joe Biden, Angela Merkel, Sjeverni tok 2, Ukrajina, Gazprom
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE