GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden odgađa skidanje tajnosti s arhiva o ubojstvu JFK-a

Biden odgađa skidanje tajnosti s arhiva o ubojstvu JFK-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 22:06
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Uklanjanje oznake tajnosti s tajnih arhiva o atentatu na bivšega američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. u Dallasu odgodit će se za godinu dana, objavio je u petak američki predsjednik Joe Biden.

"Agencije su predložile da se odgodi uklanjanje oznake tajnosti s povjerljivih podataka u arhivima, a ja vas uvjeravam da će se to ostvariti do 15. prosinca 2022.", gotovo 60 godina nakon atentata, stoji u Bidenovu priopćenju.

Godine 2017., dok je predsjednik Sjedinjenih Država bio Donald Trump, Nacionalni arhiv Sjedinjenih Država triput je uklanjao oznaku tajnosti s niza dosjea.

Bijela kuća je u priopćenju pojasnila da arhivisti zaostaju u svojim istraživanjima dosjea zbog pandemije covida-19 i da im je treba još vremena za posao.

Ova je odgoda potrebna "da bi se spriječio bilo kakav napad na vojnu sigurnost, na obavještajne operacije, na održavanje javnog reda i na održavanje vanjskih odnosa", rekao je predsjednik Biden.

Objasnio je da se, nakon što su razmotrene sve činjenice, činilo da su one "važnije od općeg interesa ukidanja oznake tajnosti s dosjea odmah".

Povjerenstvo koje se bavi atentatom na JFK-a, poznato i kao "Warrenovo povjerenstvo" i nazvano po njezinu predsjedniku Earlu Warrenu, tadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, godine 1964. je zaključilo da je Lee Harvey Oswald, bivši marinac koji je živio u Sovjetskom Savezu, počinio atentat na predsjednika Kennedyja i da je djelovao sam.

No odmah nakon objave zaključci izvješća izazvali su brojne kontroverze, a u kasnijim studijama kritiziran je rad povjerenstva. Kongresna komisija kasnije je zaključila da je "JFK-evo ubojstvo vjerojatno posljedica zavjere".

Tagovi: Joe Bide, ubojstvo Kennedyja, John Fitzgerald Kennedy
PROČITAJ I OVO
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE