GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Birači zasad imaju razumijevanja za Možemo!

Birači zasad imaju razumijevanja za Možemo!
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 21:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Treći dio ovomjesečnog HRejtinga objavljenog u središnjem Dnevniku HTV-a tiče se političke platforme koja određuje kakav će ove godine biti Advent u Zagrebu. Generalna ocjena nakon izjašnjavanja ispitanika mogla bi biti: Birači imaju viši prag tolerancije za Možemo! nego njihovi političkih protivnici i mediji.

Anketa je provedena na tri razine. Isto pitanje postavljeno je najprije takozvanoj općoj populaciji, odnosno biračima svih stranaka, zatim samo biračima platforme Možemo! i na kraju biračima s područja Grada Zagreba.

Unatoč gotovo svakodnevnim napisima o slučaju Pripuz, Tomaševićevoj nedosljednosti i čudnim ili protuzakonitim kadrovskim rješenjima, više od 38% (38,2%) ispitanika smatra da Možemo! uspješno vodi glavni grad. Onih drugih ipak je malo više (42,4%), ali je i gotovo 20% (19,4%) onih koji ne znaju što bi mislili, piše HRT.

Za birače Možemo!, očekivano, dvojbi nema. Osamdeset posto (79,8%) je uvjereno da su prije četiri mjeseca ispravno glasali. Možemo je razočaralo njih 15% (15,4% + 4,8% ne zna).

Zagrepčani su, pak, poprilično podijeljeni, ali ih zasad ipak malo više drži stranu novoga gradonačelnika.

Da mu je početak uspješan kaže njih gotovo 47% (46,7%), a da je podbacio smatra 44% (43,9%). Što reći o novoj gradskoj vlasti nije znalo oko 9% (9,4%) Zagrepčana.

Gotovo polovica (45,3%) onih koji kažu da je Možemo! dobro odradilo prvih 100 dana smatra da je to zato što u gradu više ne funkcionira princip rodbinskih, kumskih i prijateljskih veza. Za drugu polovicu sad se upravlja transparentno (36%), bez skandala i zloporaba ovlasti (16,5%).

Gomila kostura koji Tomaševiću iskaču iz ormara – to je bio najčešći (34%) odgovor na anketno pitanje: koji su razlozi neuspješnog upravljanja nove gradske vlasti!?

Kao drugi i treći razlog, ispitanici navode neznanje i neiskustvo same platforme Možemo! (33,5%) koja usto nema ni bazu neovisnih stručnjaka (20,9%) kojima bi mogli prepustiti, primjerice, vođenje Holdinga. Da su svi oni zapravo aktivisti usmjereni na rušenje, a ne na izgradnju uvjereno je 9% (9,2%) Tomaševićem nezadovoljnih birača.

Često se govori da je Zagreb test za platformu Možemo! Tu će se uzdići do državne razine ili pasti. Kakvu joj budućnost prognoziraju birači?

Svijetlu budućnost predviđaju im ne samo njihovi birači, nego i oni koji ih na glasačkom listiću nikad ne bi zaokružili. Onih drugih kojima zeleno-lijevi blok ne budi baš nikakvu nadu samo je 20-ak posto. Preciznije, samo 22,3% svih birača misli da se Tomaševićev tim neće uspjeti dokazati u Zagrebu čime će si ugroziti pohod na premijersku fotelju.

Drugačijeg je mišljenja više od 2/3 ispitanih. Umjereni optimisti među njima (38,0%) uvjereni su da će se Možemo!, unatoč početnim greškama i lutanjima, ipak stabilizirati i odraditi mandat do kraja. Nepopravljivih je optimista četvrtina (25,5%). Njihovo je stajalište: Možemo! će uspjeti riješiti sve naslijeđene zagrebačke probleme i time dokazati da su spremni za voditi Hrvatsku.

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna mogućnost pogreške je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Tagovi: Možemo!, Tomislav Tomašević, Zagrebački holding, Andrej Plenković, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE