GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU

Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 22:41
Autor: SEEbiz / H
SUBOTICA - Novi veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u ponedjeljak u Subotici da je interes Hrvatske pridruživanje Srbije Europskoj uniji, te da će on nastojati oživjeti "stagnirajuće" odnose dvije države.

„Interes nam je da Srbija bude članica EU, zato obje strane moraju učiniti da otvorena pitanja ne budu zapreka“, rekao je veleposlanik poslije razgovora s predstavnicima hrvatske manjine u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

Oni su mu ukazali kako je u Srbiji rašireno antihrvatsko raspoloženje, da nailaze na brojne zapreke u ostvarenju prava na obrazovanje, informiranje, službenu uporabu hrvatskog jezika, ali prije svega na zastupanje u parlamentima i državnim tijelima.

Veleposlanik je u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini rekao kako je mehanizam za rješavanje tih problema Međudržavni sporazum o zaštiti manjina koje su potpisale dvije zemlje.

„Ne vidim međutim da se on u jednakoj mjeri primjenjuje u obje države. Znači, treba diplomatski i politički djelovati, i naći argumente da se institucije Srbije uvjere u potrebu većega angažmana“, rekao je Biščević.

Tim više, dodao je, što neka od pitanja povezanih s položajem hrvatske manjine u nekoj doglednoj perspektivi mogu biti povezana i s pregovaračkim procesom Srbije s EU.

„Mi ne bismo željeli doći u situaciju u kojoj neriješena pitanja iz područja ostvarenja njihovih prava mogu otežati ili usporiti pregovore Srbije s EU“, poručio je.

Veleposlanik RH u Srbiji je rekao da uz potporu vlade Hrvatske, a u suradnji s hrvatskom zajednicom, želi „dinamizirati hrvatsko-srpske odnose“.

„Odmaknuti se i učiniti korak više od stagnirajućeg razdoblja koji je za nama. Prije svega jer su se međunarodne okolnosti promijenile i što je jedan dio prostora oko Hrvatske još uvijek u 'nedovršenom miru'. Hrvatska zato ima interes da se sve zemlje jugoistočne Europe uključe u europske integracije, kako bi dijelili iste političke vrijednosti, isto spremnost na demokratski razvoj, kao i na vladavinu i ljudska prava“ izjavio je Biščević.

On je istaknuo da želi uložiti novu, veću energiju u rješavanje preostalih otvorenih pitanja iz ranijega razdoblja, od pograničnih pitanja, preko nestalih i prava hrvatske manjine.

Dodao je kako za Hrvatsku Srbija ostaje zanimljivo emitivno tržište, ne samo za turizam već i radnu snagu.

„Prošle godine je oko 15.000 radnika iz Srbije bilo angažirano tijekom ljetne sezone na Jadranskoj obali. Nema razloga da ta brojka bude manja“, rekao je on u kontekstu otvorenosti hrvatske granice za srpske državljane.

Biščević je u organizaciji Generalnog konzulata u Subotici bio gost hrvatske manjine, sa čijim se predstavnicima susreo u povodu Dana državnosti RH.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić je rekla kako mnogo očekuje od novoga veleposlanika.

„Hrvatska diplomacija nam može pomoći na svim razinama. Od problema s udžbenicima, preko rješavanja pitanja hrvatskog školskog centra, do osiguravanja prostora za udruge kulture u Beogradu … Očekujemo da diplomacija otvara vrata hrvatskoj zajednici kako bismo onda skupa rješavali probleme“, zaključila je.

Čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je istaknuo da pozitivno ocjenjuje prve korake koje je učinio veleposlanik Biščević učinio.

„Poruke koje smo od njega danas čuli za nas su ohrabrujuće, i želimo da u jednom partnerskom odnosu nastavimo uspješno razrješavati naše, kao i probleme u hrvatsko-srpskim odnosima“, rekao je Žigmanov.

Prije susreta s predstavnicima hrvatske manjine veleposlanik Hidajet Biščević je u sjedištu subotičke lokalne samouprave razgovarao s gradonačelnikom Bogdanom Labanom.

U priopćenju izdanom poslije sastanka navodi se da je bilo riječi o srpskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Srbiji, kao mostu suradnje između dviju država, te unaprjeđenju ekonomske suradnje grada Subotice s hrvatskim općinama, gradovima i županijama.

Tagovi: Hidajet Biščević, odnosi Hrvatske i Srbije, Europska unija, zaštita manjina, Hrvati u Vojvodini, Jasna Vojnić, Tomislav Žigmanov
PROČITAJ I OVO
Mađarska pooštrava: Srbi moraju na pregled i u karantin
MERE
Mađarska pooštrava: Srbi moraju na pregled i u karantin
BUDIMPEŠTA - Mađarska od srede uvodi određene mere za putnike zbog sprečavanja širenja koronavirusa, najavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam
ZNANOST I VIRUS
Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam
ZAGREB - "Negdje od polovice lipnja, kada smo proglasili da smo pobijedili koronavirus u Hrvatskoj, došlo je do opuštanja, nerazumijevanja određenih odluka, loše komunikacije i to je dovelo do toga da se popustila tenzija u javnosti i da su ljudi na neki način počeli shvaćati da virus više nije tako opasan".
U Hrvatskoj 50 novih slučajeva, jedna osoba preminula
KORONAVIRUS
U Hrvatskoj 50 novih slučajeva, jedna osoba preminula
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.
Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran
CRNA GORA-SRBIJA
Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran
PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da odnosi Crne Gore i Srbije "nisu dobri" i izrazio nadu da u Beogradu "ima zdravog razuma i spremnosti" da se radi na popravljanju tih odnosa u obostranom interesu.
BiH: Upola manje novozaraženih nego u subotu, 158 novih slučajeva
DOBRE VIJESTI
BiH: Upola manje novozaraženih nego u subotu, 158 novih slučajeva
SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini u nedjelju je zaraza koronavirusom potvrđena kod 158 osoba što je značajno smanjenje u usporedbi s prethodna dva dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE