GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši papa Benedikt kritizirao njemačku Katoličku crkvu

Bivši papa Benedikt kritizirao njemačku Katoličku crkvu
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 10:31
Autor: Seebiz/h
MUENCHEN - Benedikt XVI., papa emeritus, napao je njemačku Katoličku crkvu u komentarima objavljenim u ponedjeljak, vjerojatno nagovješćujući novu borbu između konzervativnih i liberalnih krila crkve.

Benedikt, koji je odstupio s dužnosti 2013. godine i ostao čvrsto vjeran tradicionalnoj crkvenoj filozofiji, s vremena na vrijeme kritizira Crkvu u svojoj rodnoj Njemačkoj, koja ima liberalnije stavove. Na primjer, nekolicina njemačkih katoličkih biskupija prekida s uputama Vatikana odobravajući gay brakove.

To ga je učinilo kontroverznom figurom u Njemačkoj. Također postoje bojazni da Benedikta u mirovini huškaju konzervativne frakcije Crkve kako bi se usprotivio liberalnijim stajalištima trenutnog pape Franje, iako on nije otišao tako daleko kao neke njemačke crkve.

"Sve dok samo dužnost, a ne i srce i duh, govore u službenim crkvenim tekstovima, egzodus iz svijeta vjere će se nastaviti", napisao je Benedikt u komentarima koji će biti objavljeni u sljedećem broju časopisa Herder Korrespondenz.

Rođen kao Joseph Ratzinger, 94-godišnji papa rekao je da je očekivao "uistinu osobno svjedočanstvo vjere od glasnogovornika Crkve."

Umjesto toga, bivši papa kritizirao je da u crkvenim institucijama, od bolnica do škola i karitasa, mnogi ljude koji drže ključna mjesta ne dijele unutarnju misiju evanđelja crkve te često "zamagljuju svjedočanstvo ove institucije."

Papa emeritus rekao je da su u njemačkoj Katoličkoj crkvi službene tekstove pisali uglavnom ljudi "kojima je vjera samo rutina."

"U tom smislu, moram priznati da za veliki dio službenih crkvenih tekstova u Njemačkoj, fraza 'crkvena rutina'", zaista vrijedi.

Tagovi: Benedikt XVI, papa emeritus, kritike, Njemačka, Vatikan
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE