GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blinken i Lavrov: Unatoč razlikama, potrebni su dijalog i suradnja SAD-a i Rusije

Blinken i Lavrov: Unatoč razlikama, potrebni su dijalog i suradnja SAD-a i Rusije
SAD-RUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 08:07
Autor: SEEbiz / H

REYKJAVIK - Američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prilikom svog prvog susreta u srijedu navečer su naglasili da bi te dvije zemlje, iako između njih postoje značajne razlike, trebale surađivati na nekim pitanjima.

Blinken i Lavrov sastali su se u srijedu navečer na marginama Arktičkog ministarskog samita na Islandu, a Blinken je novinarima izjavio da nije tajna da dvije zemlje imaju svoje razlike i da će Washington odgovoriti na agresivne postupke Rusije, no i da bi svijet bio sigurniji kada bi vođe SAD-a i Rusije surađivali.

Lavrov je također apostrofirao "ozbiljne razlike" između dvije zemlje, ali i potrebu suradnje "u područjima u kojima im se interesi sudaraju". Stav Rusije prema Sjedinjenim Državama opisao je kao "vrlo jednostavan".

"Spremni smo razgovarati o svim pitanjima bez iznimke, no s uvjerenjem da će rasprava biti iskrena, s činjenicama na stolu, i naravno na temelju uzajamnog poštovanja", rekao je Lavrov.

Izjavio je i da je Rusija bila spremna riješiti pitanja koja su preostala od prethodne američke administracije, referirajući se na mandat predsjednika Donalda Trumpa, dok je Blinken rekao da bi dvije zemlje mogle surađivati na suzbijanju pandemije koronavirusa, borbi protiv klimatskih promjena, po pitanju nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje, kao i sukoba u Afganistanu.

"Mislimo da je to dobro i za naš i za ruski narod, a zaista dobro i za svijet", kazao je Blinken, apostrofirajući da je Biden priželjkivao "predvidljiv i stabilan odnos s Rusijom".

Prvi susret na visokoj razini

Sastanak, koji je trajao oko sat i 45 minuta, dulje od očekivanih sat vremena, označio je prve razgovore na visokoj razini između administracije američkog predsjednika Joea Bidena i ruske strane.

Lavrov je, prema izvještavanju ruskih državnih medija, razgovor s Blinkenom ocijenio konstruktivnim te rekao da će njih dvojica pripremiti prijedloge za mogući sastanak američkog predsjednika Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Glasnogovornik državnog tajništva SAD-a Ned Price u službenom priopćenju o sastanku nije pak spomenuo mogućnost tog susreta.

Price je izvijestio da se Blinken na sastanku zauzeo za puštanje na slobodu američkih državljana Paula Whelana i Trevora Reeda, izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i blizu nje, kao i zbog zdravlja pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Inače, mediji su ranije upravo ovaj susret označavali kao priliku za dogovor oko mogućeg zajedničkog predsjedničkog samita u lipnju, a u pokušaju poboljšanja zategnutih odnosa između bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Naime, odnosi između SAD-a u Rusije poljuljani su od ožujka kada je Biden rekao da predsjednika Putina smatra "ubojicom", što je Moskvu natjeralo da povuče američkog veleposlanika u Moskvu, a on se još uvijek nije vratio.

Washington je tada uveo sankcije i protjerao ruske diplomate zbog "zloćudnih" aktivnosti koje je Moskva demantirala. Kasnije je američkom veleposlanstvu zabranjeno zapošljavanje lokalnog osoblja.

Uvedene i odmah ukinute sankcije vezane za Sjeverni tok 2

SAD je danas uveo sankcije za određene brodove i osobe koji sudjeluju u izgradnji 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se ruski plin odvodio s Arktika do Njemačke, projektu kojem se Biden već ranije usprotivio.

No, u međuvremenu je američka administracija odlučila ukinuti sankcije protiv tvrtke koja stoji iza izgradnje plinovoda i njezinog izvršnog direktora Matthiasa Warniga, a u izvještaju u koji je Reuters dobio uvid to ukidanje se objasnilo kao američki nacionalni interes.

Lavrov nije odgovorio na pitanja novinara oko tih sankcija, dok je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov odvojeno izjavio da će odricanje od tih sankcija pomoći normalizaciji veza između Moskve i Washingtona.

Tagovi: Antony Blinken, Sergej Lavrov, Rusija, Sjeverni tok 2, Arktički ministarski sami
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE