GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blinken: Ostanak u Afganistanu nije u interesu SAD-a

Blinken: Ostanak u Afganistanu nije u interesu SAD-a
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
KABUL - Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je za CNN izjavio da nije u interesu Sjedinjenih Država ostati u Afganistanu, sada kada su talibanski pobunjenici pred vratima glavnoga grada Kabula, dok je dužnosnik NATO-a kazao da je pronalaženje političkog rješenja sukoba u Afganistanu "hitnije nego ikad".

Blinken je rekao da je Washington za vrijeme četiriju američkih administracija uložio milijarde dolara u vojne snage afganistanske vlade, dajući im prednost u odnosu na talibane, no oni nisu uspjeli spriječiti njihovo vojno napredovanje.

"Činjenica je da svjedočimo tomu da afganistanske snage nisu bile u stanju obraniti zemlju", rekao je Blinken. "I to se dogodilo brže nego što smo očekivali."

Blinken je u izjavi u nedjelju odbacio svaku usporedbu između aktualne situacije u Kabulu i pada Sajgona u Vijetnamu 1975., istaknuvši da su Sjedinjene Države u Afganistanu "postigle ratne ciljeve".

"Ovo nije Sajgon", rekao je američki državni tajnik za CNN. "U Afganistan smo stigli prije 20 godina s misijom. A misija je bila izravnati račune s onima koji su nas napali 11. rujna. Mi smo ovu misiju završili."

I Atlantski savez je u nedjelju kazao da je sada "hitnije nego ikada" dosad pronaći političko rješenje sukoba u Afganistanu, s obzirom na to da su talibani pred vratima Kabula.

"Podupiremo napore Afganistanaca u nastojanju da pronađu političko rješenje sukoba, koje je hitnije nego ikad", rekao je AFP-u dužnosnik NATO -a.

"NATO neprestano prati razvoj situacije u Afganistanu" nakon munjevitog napredovanja talibana, rekao je isti izvor.

"Pomažemo da zračna luka u Kabulu i dalje funkcionira da bi Afganistan ostao povezan s ostatkom svijeta. I dalje održavamo svoju diplomatsku prisutnost u Kabulu. Sigurnost našeg osoblja najveći nam je prioritet i prilagođavamo se razvoju događaja," rekao je neimenovani dužnosnik.

Povlačenje NATO-ovih snaga iz zemlje, nakon najave predsjednika Joea Bidena o povlačenju američkih trupa, talibanima je omogućilo da ubrzaju povratak na vlast.

Pripadnici te radikalne islamističke grupe kazali su da vlast žele preuzeti vlast "mirnim putem" u narednih nekoliko dana.

Istodobno su afganistanske vlasti potvrdile da pregovaraju s talibanima da bi se izbjeglo krvoproliće u glavnome gradu i da bi se vlast predala "prijelaznoj vladi".

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u nedjelju izjavio da je duboko zabrinut za budućnost Afganistana te je talibanske pobunjenike pozvao da prekinu nasilje prilikom ulaska u glavni grad Kabul.

"S ministrom Kurešijem sam podijelio duboku zabrinutost u pogledu budućnosti Afganistana", tvitao je Raab, misleći pritom na pakistanskog ministra vanjskih poslova šaha Mahmuda Kurešija.

"Dogovoreno je da je u ovoj situaciji ključno da međunarodna zajednica bude jedinstvena kada je posrijedi poruka talibanima. A ona glasi - nasilje se mora prekinuti i istodobno se moraju zaštititi ljudska prava", poručio je Raab.

Tagovi: Antony Blinken, Afganistan, talibani
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE