GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blinken vjeruje da će pomoć iz Egipta stići u Gazu

Blinken vjeruje da će pomoć iz Egipta stići u Gazu
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2023 / 20:35
Autor: SEEbiz
KAIRO - Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je u nedjelju u Kairu da vjeruje da će humanitarna pomoć stići u Gazu koju Izrael neprekidno bombardira, a što je uvjet bez kojeg Egipat neće dopustiti odlazak Amerikanaca iz palestinske enklave.

Blinken je ujedno objavio da je veterana američke bliskoistočne diplomacije Davida Satterfielda imenovao izaslanikom za Gazu. “Od sutra će biti na terenu u Izraelu kako bi koordinirao” dopremu pomoći, dodao je.

“Rafah će se otvoriti”, rekao je, misleći pritom na egipatski granični prijelaz, jedini izlaz iz Gaze u svijet koji Izrael ne kontrolira. “Zajedno s UN-om, Egiptom i Izraelom uspostavit ćemo mehanizam za dopremu pomoći onima koji je trebaju”, rekao je.

Blinken se u nedjelju sastao s egipatskim i sa saudijskim čelnicima koji pokušavaju povećati utjecaj na Washington, zatraživši od njih da pritisnu Hamas.

I Rijad i Kairo su osudili pretjeranu izraelsku reakciju koja nadilazi pravo na samoobranu i pretvara se u kolektivno kažnjavanje.

Nakon sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, Blinken je “istaknuo važnost koju Sjedinjene Države pridaju prekidu Hamasovih terorističkih napada, oslobađanju svih talaca i sprječavanju širenja sukoba”.

Saudijski princ je osudio napade na civile i “potpunu opsadu” Izraela nad Pojasom Gaze, zauzevši se za “pravedan i trajan mir”.

Kairo je pak najviše zabrinut zbog naredbe izraelske vojske da se Palestinci sa sjevera Gaze presele na jug, uz granicu s Egiptom.

Egipat je u nedjelju predložio “međunarodni sastanak na vrhu o budućnosti palestinskog pitanja”, ne rekavši kada će to biti ni tko će u njemu sudjelovati.

gipat strahuje da će njegovu granicu probiti stanovnici Gaze, što se dogodilo 2008. na početku izraelske blokade.


Poput ostalih arapskih država, Egipat je javno kazao kako smatra da bi Palestinci trebali ostati na svome teritoriju za vrijeme eskalacije rata te da radi na osiguravanju dopreme pomoći stanovništvu.


U priopćenju iz ureda egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, objavljenom nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost stoji da Egipat odbacuje svaki plan raseljavanja Palestinaca “na štetu ostalih zemalja” i da je Egiptu najvažnija vlastita sigurnost.


S druge je strane zabrinut zbog nedavnih izjava, poput one bivšeg zamjenika izraelskog ministra vanjskih poslova Dannyja Ayalona koji je za katarsku mrežu Al-Jazeeru rekao da bi Izrael i međunarodna zajednica mogli financirati “šatorska naselja” za “privremeni smještaj (stanovnika Gaze) na Sinaju”, u Egiptu.

Egipat je u dvojbi: treba li otvoriti granicu Palestincima, riskirajući da ih Izrael više ne primi natrag, ili ih ostaviti pod izraelskim bombama?


U subotu je američki dužnosnik rekao AFP-u da su se Egipat i Izrael dogovorili da će dopustiti Amerikancima napuštanje Pojasa Gaze preko Rafaha. No Egipat je postavio uvjete.


“Odbija se da granični prijelaz isključivo služi za prolaz stranaca”, rekli su visoko pozicionirani izvori na koje se pozivaju mediji bliski obavještajnim službama.

“Stav Egipta je jasan: uvjet postavljen za prolazak Amerikanaca je olakšati dopremu pomoći u Gazu”, kazali su.

Izrael kaže da ništa ne može ući kroz Rafah bez njegove koordinacije.

U nedjelju su očevici rekli da su betonski blokovi koje su Egipćani postavili nakon izraelskog bombardiranja, želeći ojačati svoju granicu, još uvijek ondje, što upućuje na to da u ovom trenutku nije planiran nikakav prijelaz.


U zračnu luku El Arich, glavni grad sjevernog Sinaja već je stigla pošiljka s jordanskom, turskom i pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i medicinska oprema za potrebe 300.000 ljudi u Pojasu Gaze koju je poslala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Egipat je poslao konvoj koji čini stotinjak kamiona s 1000 tona humanitarne pomoći.


Zasad Izrael i SAD pregovaraju isključivo s Egiptom o izlasku Amerikanaca iz Gaze.

Tagovi: Anthony Blinken, Egipat, Gaza, Iutael
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE