GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bogate države dobit će cjepivo znatno prije ostalih

Bogate države dobit će cjepivo znatno prije ostalih
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2020 / 09:50
Autor: SEEbiz
LONDON - Ono na što su mnogi upozoravali mjesecima unazad, sad se, nažalost, i ostvaruje. Bogate države će cjepiva protiv koronavirusa dobiti znatno prije ostalih.

The Economist Intelligence Unit je ovih dana objavio kartu na kojoj se jasno vidi da će dio balkanskih država do cjepiva stići najsporije. Procjenu je za The Economist Intelligence Unit radio ugledni ekonomist Branko Milanović. Procjena je okvirna i označava, "vrijeme zasićenja", tj. dostizanje ravnoteže između ponude i potreba.

I dok je Hrvatska u skupini zemalja koja će moći dobiti cjepivo u razdoblju rujan 2021.-travanj 2022. u još su težoj poziciji BiH, Srbija, Crna Gora i Mekedonija koje mogu računati na procijepljenost najkasnije. U najgoroj su poziciji, nažalost, afričke države koje na procijepljenost mogu računati tek 2023. godine.

Nažalost, ove procjene samo potvrđuju ono na što su ovih dana upozorili iz Saveza za cjepivo.

Devetero od 10 ljudi u siromašnim zemljama moglo bi sljedeće godine ostati bez cjepiva jer su bogate zemlje nagomilale više doza nego što im je potrebno, rekao je ovih dana Savez za cjepivo.

Bogate zemlje u kojima živi 14 posto svjetskog stanovništva od prošlog mjeseca kupile su 53 posto ukupnih zaliha najperspektivnijih cjepiva, upozorio je Savez, koalicija koju čine Oxfam, Amnesty International i Global Justice Now.

Oni su rekli da bi farmaceutske tvrtke koje surađuju na cjepivu protiv COVID-a trebale preko Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otvoreno podijeliti svoju tehnologiju i intelektualno vlasništvo kako bi se proizvelo više doza cjepiva.

- To ne bi smjela biti borba između zemalja koje si žele osigurati dovoljno doza, rekla je za Reuters Mohga Kamal-Yanni, savjetnica pri Savezu za cjepivo.

Premda su AstraZeneca i Sveučilište Oxford obećali osigurati 64 posto svojih doza za ljude u zemljama u razvoju, to bi u najboljem slučaju obuhvatilo samo 18 posto svjetske populacije do sljedeće godine.

EU, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Japan, Švicarska, Australija, Hong Kong, Makao, Novi Zeland, Izrael i Kuvajt nabavili su 53 posto ovih potencijalnih doza - pri čemu je Kanada kupila dovoljno za cijepljenje svog stanovništva pet puta, zaključuju iz Oxfama.

Tagovi: cjepivo protiv koronavirusa, Covid-19, The Economist Intelligence Unit, Branko Milanović, Oxfam, Savez za cjepivo
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE