GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bogić Bogićević ipak neće biti gradonačelnik Sarajeva, razočaran spletkama

Bogić Bogićević ipak neće biti gradonačelnik Sarajeva, razočaran spletkama
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 20:33
Autor: SEEbiz

SARAJEVO - Bogić Bogićević odustao je u srijedu od kandidature za gradonačelnika Sarajeva nakon što je ranije tijekom dana na skandalozan način prekinuta sjednica gradskog vijeća na kojoj se očekivao njegov izbor.

Bogićević je o svom neopozivom odustajanju od kandidature pismom izvijestio Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH koji ga je i predložio za tu dužnost.

"Zahvaljujem se SDP-u na povjerenju koje mi je ukazao kandidiranjem za gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvaljujem onom dijelu javnosti koji mi je iskazao veliku podršku i poštovanje. Nažalost, ne mojom krivnjom, njihova očekivanja su iznevjerena", stoji u kratkom Bogićevićevom pismu u kojemu je istaknuo kako ne kani ništa više pojašnjavati o svojoj odluci.

Dodao je ipak kako ne želi da se njegovo ime "koristi u nedoličnim političkim igrama".

Bogićević je među najuglednijim javnim osobama u BiH a njegov život posebice su obilježile godine koje je proveo kao član posljednjeg sastava Predsjedništva SFRJ kada je svojim glasom 1991. spriječio nastojanje vrha tadašnje JNA da izvede vojni udar i spriječi osamostaljenje Hrvatske i Slovenije.

Njegov izbor za gradonačelnika Sarajeva koji se smatrao sasvim izvjesnim s obzirom na ugled koji uživa smatrao se gotovom stvari no sve se zakompliciralo kada se na sjednici gradskog vijeća održanoj u srijedu raspala pretpostavljena većina koju su uz SDP trebali činiti Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Kandidat ove koalicije za predsjednika gradskog vijeća nije dobio potrebni broj glasova a za predsjednika gradskog vijeća iznenada se kandidirao nezavisni zastupnik Srđan Srdić. Kako je on srpske nacionalnosti u slučaju njegova izbora gradonačelnik ne bi mogla biti osoba iste etničke pripadnosti pa bi time Bogićević automatski otpao kao kandidat.

Iz bloka SDP-NS-NiP su ustvrdili kako ih je Hadžibajrić izdao jer su sjednicu gradskog vijeća zapravo minirali zastupnici koje on kontrolira a ustvrdili su kako je u pozadini ipak nastojanje Stranke demokratske akcije (SDA) da svom Abdulahu Skaki osigura još jedan gradonačelnički mandat.

Zbog sumnje u političku korupciju i kupnju zastupnika tri su stranke u srijedu kazneno prijavile Hadžibajrića i Skaku.

Tagovi: Bogić Bogićević, Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić, Srđan Srdić, Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Predsjedništvo SFRJ
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE