GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bolsonaro ne želi priznati poraz

Bolsonaro ne želi priznati poraz
BRAZIL NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2022 / 19:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Luiz Inácio Lula da Silva postao je novi predsjednik Brazila, no sve su oči uperene u njegovog protukandidata i dosadašnjeg predsjednika Jaira Bolsonara.

Postoji opasnost da bi Bolsonaro mogao, po uzoru na svog političkog idola Donalda Trumpa, osporiti rezultate predsjedničkih izbora i izazvati kaos i nasilje.

Kandidat ljevice Lula je u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju osvojio 50,9 posto glasova, naprema 49,1 posto podrške za desničara Bolsonara.

Više od 12 sati od proglašenja rezultata, Bolsonaro još uvijek nije priznao poraz i čestitao Luli na pobjedi, piše Jutarnji list. Nakon mjeseci neutemeljenih napada na izborni sustav, Bolsonaro je na rezultate odgovorio – šutnjom. Dvojica njegovih bliskih političkih saveznika, ministar financija Paulo Guedes i predsjednik donjeg doma Kongresa Arthur Lira, javno su priznali da je Bolsonaro izgubio izbore. No, pitanje je kako je Bolsonarov tim privatno doživio ovaj poraz. Jedna njegova bliska Bolsonarova saveznica, zastupnica Carla Zambelli, snimljena je kako s uperenim pištoljem natjerava pristašu novoizabranog predsjednika Brazila.

Postavlja se pitanje i hoće li Bolsonaro aktivirati vojsku koja je na njegovoj strani. Takav scenarij glasno zazivaju u američkim desničarskim krugovima. Steve Bannon, nekadašnji bliski suradnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da Bolsonaro "ne može priznati poraz". Ali Alexander, vođa grupe "Stop the Steal" koja je sudjelovala u organizaciji skupova na kojima se tvrdilo da je Trump pokraden na predsjedničkim izborima 2020., pozvao je na vojni udar u Brazilu.

Brojni Bolsonarovi simpatizeri u nedjelju navečer blokirali su ceste diljem Brazila u znak prosvjeda. Vozači kamiona navodno planiraju blokirati glavne autoceste u zemlji, pozivajući na vojni udar kako bi spriječili Lulu da preuzme dužnost. Na ulicama glavnog grada Brasilije, Bolsonarovi pristaše na koljenima su plakali i molili se bogu za političko čudo.

"Nadam da će se predsjednik sastati s generalima, nadamo se da se stvari mogu promijeniti svakog trenutka", rekao je 57-godišnji stomatolog za AFP.

"Brazilski narod neće progutati lažirane izbore i predati našu naciju lopovu", dodala je revoltirana Ruth da Silva Barbosa, 50-godišnja učiteljica.

Rizik od mogućih nemira razlog je zašto su mnogi zapadni čelnici, uključujući američkog predsjednika Joe Bidena, požurili čestitati Luli na pobjedi.

"Čestitam novoizabranom brazilskom predsjedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi na pobjedi na slobodnim, poštenim i vjerodostojnim izborima", poručio je Biden. Čestitke za Lulu stigle su i od francuskih, britanskih i drugih europskih čelnika, te od ruske i kineske vlade, kao i od čelnika iz Latinske Amerike.

Tagovi: Jair Bolsonaro, Lula ignacio da Silva, Brazil
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE