GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boris Johnson podnosi ostavku

Boris Johnson podnosi ostavku
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 10:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson podnijet će ostavku u četvrtak, objavilo je nekoliko britanskih medija, među njima i BBC pošto ga je na to pozvao ministar financija kojeg je sam premijer imenovao prije 48 sati.

Johnson se u srijedu suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke, rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, a u četvrtak broj ministara i državnih tajnika popeo se na pedeset.

Downing Street je objavio da će se premijer dati izjavu nešto poslije u četvrtak.

Dan nakon što je preuzeo dužnost, jer je njegov prethodnik dao ostavku u znak prosvjeda protiv načina na koji je britanski premijer Boris Johnson postupio u vezi s navodno neprimjerenim ponašanjem člana njegove stranke, novi ministar financija Nadhim Zahawi rekao je u četvrtak premijeru da podnese ostavku.

"Morate učiniti pravu stvar i odmah otići", dodao je.

Zahawi nije rekao da je on dao ostavku, ali je rekao da je otišao u premijerov ured u Downing Streetu s kolegama iz kabineta u srijedu navečer kako bi rekao Johnsonu da "dostojanstveno ode".

"Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerojatna postignuća ove vlade", napisao je Zahawi u pismu.

"Država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, nego i djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu što je prava stvar koju treba učiniti, i idite sada", dodao je.

"Ovo nije održivo i bit će samo gore, za Vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije za cijelu zemlju", napisao je Zahawi na Twitteru nakon što je više od 50 ministara i pomoćnika dalo ostavke u vladi.

Britanska ministrica obrazovanja Michelle Donelan podnijela je ostavku u vladi u četvrtak manje od 48 sati nakon što je imenovana, rekavši da je to jedini način da se premijera Borisa Johnsona prisili na ostavku.

"Ne vidim načina da ostanete na dužnosti, ali bez formalnog mehanizma za Vašu smjenu čini se kako je jedini mogući način ... da Vas mi koji smo ostali u kabinetu prisilimo", napisala je Donelan u pismu ostavke, rekavši da je "zamolila" Johnsona u srijedu da podnese ostavku.

"Stavili ste nas u nemoguću situaciju... kao netko tko cijeni poštenje iznad svega, nemam izbora."

Ministar obrane Ben Wallace također je pozvao Johnsona da se povuče s dužnosti no rekao je da će on sam ostati kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost.

Tagovi: Boris Johnson, Nadhim Zahawi, Konzervativna stranka
PROČITAJ I OVO
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE