GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Hrvatska će za izdavanje zelenih potvrda biti spremna 1. lipnja

Božinović: Hrvatska će za izdavanje zelenih potvrda biti spremna 1. lipnja
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 12:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U petak je u Hrvatskoj zaraženo još 1435 osoba. Preminule su 33 oboljele osobe. Nacionalni stožer održao je press konferenciju.

Šef Stožera Davor Božinović govorio je o tzv. covid putovnicama.

“To nisu putovnice, nemojmo to drugačije zvati, možda je to lakše za izgovoriti, to su digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja. Bit će interoperabilne, omogućit će međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju.

Većinom glasova EU zastupnici dali su podršku tom prijedlogu.

Tek se mora usvojiti konačni prijedlog, bit će to u prvoj polovici lipnja. Hrvatska je u naprednoj fazi izvedbe nacionalnog tehničkog rješenja i spremni smo za testiranje na za to raspoloživoj platformi EU. Treba posebno naglasiti važnost baza, preciznost i upisivanje svih podataka jer će se potvrde izdavati na temelju baza osoba koje su preboljele Covid, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljene.

Mi se zalažemo za što skorije usvajanje ovih uredbi. Sudjelovanje u pilot projektu svrstali smo se u članice koje će biti spremne za izdavanje potvrda već od 1. lipnja. U Hrvatskoj će se te potvrde izdavati u digitalnom PDF formatu, a građani će zahtjeve pmoći predati i preko sustava e-građani. Potvrde u fizičkom obliku za građane koji to zatraže izdavat će se u nekim od 150 ispostava HZZO-a. Verifikacija potvrda provodit će se očitovanjem QR kodova te je na granične prijelaze već raspoređeno 250 čitača potvrda.

Na portalu entercroatia.mup.hr omogućit ćemo najave dolaska stranih državljana, što će kratiti vrijeme na granicama. Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF formatu na toj stranici s ciljem što brže verifikacije.”

Tagovi: Davor Božinović, zelene potvrde, Covid putovnice
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE