GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Mijenja se odluka o prelasku državne granice, putnici iz nekih zemalja moraju u karantenu

Božinović: Mijenja se odluka o prelasku državne granice, putnici iz nekih zemalja moraju u karantenu
STOŽER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2021 / 13:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je održao konferenciju za medije na kojoj je objavljeno da će Hrvatska uvesti nove mjere zaštite državne granice kako bi se zaštitilo od širenja nove varijante koronavirusa.

Na početku konferencije izneseni su novi statistički podaci vezani uz širenje bolesti. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 5460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 34.731. Među njima je 2.496 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 325 pacijenta

U bolnice je u posljednja 24 sata zaprimljeno 257 bolesnika. U protekla 24 sata imamo 75 preminulih od koronavirusa. Jedan od preminulih primio je čak tri doze cjepiva.

'Najveća incidenciju zaraze trenutno imaju Međimurska i Zagrebačka županija, a najmanju Istarska županija', kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Istaknuo je da je Hrvatska je 23 mjestu u Europi po incidenciji koronavirusa, najnižu stopu ima Švedska, a najveću imaju Austrija i Slovenija. Po smrtnosti je Hrvatska na 22 mjestu u Europskoj uniji, dodao je.

'Udio pozitivnih dana je 39,6, zadnjih sedam dana 40,1, a posljednjih 14 dana 40 posto. 34 na respiratoru od kojih 26 nije cijepljeno ni jednom dozom', izreferirao je Capak.

Potom je riječ uzeo potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

'Stožer će donijeti odluku oko prelaska državne granice vezano uz pojavu nove varijante virusa', kazao je Božinović.

Južnoafrička Republika, Bocvana, Namibija, Hong Kong, Esvatini (bivši Svazi) i Lesoto su zemlje iz kojih će dolaznici biti podvrgnuti posebnom režimu. Ili će im biti zabranjen ulazak u Hrvatsku ili, ako su hrvatskih državljani, morat će ići u 14-dnevnu karantenu, kazao je potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Božinović se dotaknuo i novih prijedloga koji dolaze iz Europske unije da bi valjanost covid potvrde trebala biti devet mjeseci.

'Osim država članica EU-a, koriste je i Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i 20 trećih zemalja i teritorija. One se osim za olakšavanje slobode kretanja na razini EU-a koriste i za dodatne svrhe na nacionalnoj razini, a ovi razgovori koji su u tijeku vode se uz prijedlog preporuke kojima EK predlaže da covid-potvrde vrijede 9 mjeseci nakon primitka doze cjepiva. Njihova duljina nakon primanja booster doze se još ispituje, mi trenutno primjenjujemo godinu dana nakon primanja booster doze, jer još nije poznato koliko će ona držati imunitet', rekao je Božinović.

Istaknuo je da je pristup temeljen na osobi takav da će se zapravo manje ograničavati dolasci, putovanja iz određenih područja, ali će se više voditi računa o svakom pojedinačnom dolasku, o svakoj pojedinačnoj osobi.

'To ne znači da će ECDC izbaciti kriterij po državama, on će biti u okviru preporuka, vodit će se karta o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinoj državi, s tim da će se te karte izrađivati ne samo prema broju novooboljelih ili broju pozitivnih testova, nego i prema broju osoba koje su cijepljene. Na temelju toga će države biti svrstavane u kategorije od žute do tamnocrvene, a na razini EU-a će se uvoditi kriterij postotka cijepljenja koji će pokazivati i to kakva je epidemiološka situacija u zemlji članici, rekao je Božinović.

Državama članicama ostavit će se na njihovu nacionalnu odluku da te države koje imaju visok broj zaraženih, visok postotak pozitivnih među cijepljenjima, znači da same donesu odluku o putovanjima u te ili iz tih zemalja, rekao je Božinović.

'Ne bih koristio tezu da građani Hrvatske nisu dobrodošli putovati, države će se same donositi odluku. Mi znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu i znamo kako je to završilo s turističkom sezonom 2020. godine', rekao je Božinović.

Naveo je da će sredinom prosinca biti donesena ta promjena vezana uz covid potvrde vezano njihovo uz trajanje. Božinović vjeruje da će prijelazno razdoblje biti ostavljeno kako bi se oni kojima vrijede godinu dana prilagodili i cijepili trećom dozom.

Božinović je kazao da se na planira uvođenje covid potvrda za adventska događanja jer se ipak odvijaju na otvorenom.

Članovi Stožera osvrnuli su se i na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuje da sanitarni inspektori mogu narediti cijepljenje osobama koje su u stalnom kontaktu s koronavirusom.

'Izmjenama i dopunama tog zakona nastojali su se dogovoriti elementi o novoj sigurnosnoj mjeri. U ovom trenutku Zakon je u e-savjetovanju i prvog je dana stiglo oko 400 pitanja. Kada završi savjetovanje dozvolite da komentiramo sve', odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tagovi: Davor Božinović, Covid potvrde, koronavirus u Hrvatskoj, cijepljenje u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Luetić: Svaki četvrti pacijent u splitskome KBC-u je covid bolesnik
ALARMANTNO
Luetić: Svaki četvrti pacijent u splitskome KBC-u je covid bolesnik
SPLIT - Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izjavio je u ponedjeljak kako je svaki četvrti pacijent u splitskome KBC-u covid bolesnik te da je ta zdravstvena ustanova opterećena tim pacijentima kao nijedna druga u Hrvatskoj.
Beroš: Uz dobru organizaciju moguće je testiranje kod liječnika obiteljske medicine
MINISTAR
Beroš: Uz dobru organizaciju moguće je testiranje kod liječnika obiteljske medicine
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da je uz dobru organizaciju moguće provesti testiranja na covid-19 u domovima zdravlja i kod liječnika obiteljske medicine, koje je bilo neophodno uključiti zbog popunjenih kapaciteta u bolnicama i na dosadašnjim testnim mjestima.
Milanović o popisu stanovništva: Plenković za ovo nije kriv
PREDSJEDNIK
Milanović o popisu stanovništva: Plenković za ovo nije kriv
ZAGREB - Zoran Milanović, predsjednik RH, komentirao je rezultate popisa stanovništva. Kazao je da isti ljudi koji su prije šest-sedam godina njega optuživali za veleizdaju, sada se suočavaju s duplo lošim rezultatima i prave se nevinima.
Plenković: Nitko ne može biti zadovoljan padom broja stanovnika, no nije neočekivan
PREMIJER
Plenković: Nitko ne može biti zadovoljan padom broja stanovnika, no nije neočekivan
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je da nitko ne može biti zadovoljan smanjenjem broja stanovnika ali i ocijenio kako to nije neočekivano te naglasio da će Vlada učiniti sve da ublaži negativne trendove i poboljša pozitivne, istaknuvši da je pitanje demografije puno šire od okvira jedne vlasti.
Povratak gripe: Europska unija suočena s prijetnjom duge dvostruke epidemije
GRIPA
Povratak gripe: Europska unija suočena s prijetnjom duge dvostruke epidemije
BRUXELLES - Gripa se ove zime vratila u Europu brže od očekivanog, nakon što je gotovo nestala prošle godine, što je izazvalo zabrinutost zbog istodobne epidemije covida-19 posebice u svjetlu dvojbi u pogledu učinkovitosti ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE