GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Mijenja se odluka o prelasku državne granice, putnici iz nekih zemalja moraju u karantenu

Božinović: Mijenja se odluka o prelasku državne granice, putnici iz nekih zemalja moraju u karantenu
STOŽER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2021 / 13:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je održao konferenciju za medije na kojoj je objavljeno da će Hrvatska uvesti nove mjere zaštite državne granice kako bi se zaštitilo od širenja nove varijante koronavirusa.

Na početku konferencije izneseni su novi statistički podaci vezani uz širenje bolesti. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 5460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 34.731. Među njima je 2.496 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 325 pacijenta

U bolnice je u posljednja 24 sata zaprimljeno 257 bolesnika. U protekla 24 sata imamo 75 preminulih od koronavirusa. Jedan od preminulih primio je čak tri doze cjepiva.

'Najveća incidenciju zaraze trenutno imaju Međimurska i Zagrebačka županija, a najmanju Istarska županija', kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Istaknuo je da je Hrvatska je 23 mjestu u Europi po incidenciji koronavirusa, najnižu stopu ima Švedska, a najveću imaju Austrija i Slovenija. Po smrtnosti je Hrvatska na 22 mjestu u Europskoj uniji, dodao je.

'Udio pozitivnih dana je 39,6, zadnjih sedam dana 40,1, a posljednjih 14 dana 40 posto. 34 na respiratoru od kojih 26 nije cijepljeno ni jednom dozom', izreferirao je Capak.

Potom je riječ uzeo potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

'Stožer će donijeti odluku oko prelaska državne granice vezano uz pojavu nove varijante virusa', kazao je Božinović.

Južnoafrička Republika, Bocvana, Namibija, Hong Kong, Esvatini (bivši Svazi) i Lesoto su zemlje iz kojih će dolaznici biti podvrgnuti posebnom režimu. Ili će im biti zabranjen ulazak u Hrvatsku ili, ako su hrvatskih državljani, morat će ići u 14-dnevnu karantenu, kazao je potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Božinović se dotaknuo i novih prijedloga koji dolaze iz Europske unije da bi valjanost covid potvrde trebala biti devet mjeseci.

'Osim država članica EU-a, koriste je i Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i 20 trećih zemalja i teritorija. One se osim za olakšavanje slobode kretanja na razini EU-a koriste i za dodatne svrhe na nacionalnoj razini, a ovi razgovori koji su u tijeku vode se uz prijedlog preporuke kojima EK predlaže da covid-potvrde vrijede 9 mjeseci nakon primitka doze cjepiva. Njihova duljina nakon primanja booster doze se još ispituje, mi trenutno primjenjujemo godinu dana nakon primanja booster doze, jer još nije poznato koliko će ona držati imunitet', rekao je Božinović.

Istaknuo je da je pristup temeljen na osobi takav da će se zapravo manje ograničavati dolasci, putovanja iz određenih područja, ali će se više voditi računa o svakom pojedinačnom dolasku, o svakoj pojedinačnoj osobi.

'To ne znači da će ECDC izbaciti kriterij po državama, on će biti u okviru preporuka, vodit će se karta o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinoj državi, s tim da će se te karte izrađivati ne samo prema broju novooboljelih ili broju pozitivnih testova, nego i prema broju osoba koje su cijepljene. Na temelju toga će države biti svrstavane u kategorije od žute do tamnocrvene, a na razini EU-a će se uvoditi kriterij postotka cijepljenja koji će pokazivati i to kakva je epidemiološka situacija u zemlji članici, rekao je Božinović.

Državama članicama ostavit će se na njihovu nacionalnu odluku da te države koje imaju visok broj zaraženih, visok postotak pozitivnih među cijepljenjima, znači da same donesu odluku o putovanjima u te ili iz tih zemalja, rekao je Božinović.

'Ne bih koristio tezu da građani Hrvatske nisu dobrodošli putovati, države će se same donositi odluku. Mi znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu i znamo kako je to završilo s turističkom sezonom 2020. godine', rekao je Božinović.

Naveo je da će sredinom prosinca biti donesena ta promjena vezana uz covid potvrde vezano njihovo uz trajanje. Božinović vjeruje da će prijelazno razdoblje biti ostavljeno kako bi se oni kojima vrijede godinu dana prilagodili i cijepili trećom dozom.

Božinović je kazao da se na planira uvođenje covid potvrda za adventska događanja jer se ipak odvijaju na otvorenom.

Članovi Stožera osvrnuli su se i na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuje da sanitarni inspektori mogu narediti cijepljenje osobama koje su u stalnom kontaktu s koronavirusom.

'Izmjenama i dopunama tog zakona nastojali su se dogovoriti elementi o novoj sigurnosnoj mjeri. U ovom trenutku Zakon je u e-savjetovanju i prvog je dana stiglo oko 400 pitanja. Kada završi savjetovanje dozvolite da komentiramo sve', odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tagovi: Davor Božinović, Covid potvrde, koronavirus u Hrvatskoj, cijepljenje u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE