GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: MUP i Uskok provode izvide u slučaju Zambija

Božinović: MUP i Uskok provode izvide u slučaju Zambija
IZVIDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 14:07
Autor: SEEbiz
SISAK - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je pritvaranje hrvatskih državljana u Zambiji vrlo specifičan slučaj u kojem MUP u koordinaciji s Uskokom provodi tajne izvide.

- Riječ je o vrlo specifičnom slučaju. MUP u koordinaciji s Uskokom provodi izvide koji su tajni. Uvijek treba napomenuti da se radi o vrlo osjetljivom pitanju s obzirom da uključuje ranjivu populaciju, prije svega djecu,, rekao je Božinović, koji je zajedno s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem posjetio Sisak.

Na pitanje ima li saznanja da je jedan od hrvatskih državljana u zambijskoj bolnici zbog malarije, Božinović je rekao kako u ovom trenutku nema takvu informaciju, ali je siguran da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima svoje predstavnike na terenu koji mogu odgovoriti na to pitanje.

- Sigurno da hrvatskim državljanima u Zambiji nije lako. Svako naše diplomatsko predstavništvo treba pružiti konzularnu zaštitu hrvatskim državljanima u inozemstvu. Što se tiče sudskog postupka, on je u drugom pravnom sustavu i u drugoj državi. Međutim, konzularna zaštita se podrazumijeva i po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. Sigurno je da svi daju sve što mogu u ovom procesu, ali je od prvog dana bilo jasno da ovaj slučaj nije jednostavan, rekao je.

Božinović je upitan i kako to da do danas nije otkriveno tko je bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac, okrivljenici u slučaju Vjetroelektrane, javio da se nalazi pod tajnim mjerama.

- Naravno da policija, u koordinaciji s Uskokom, provodi izvide', kazao je i osvrnuo se na tvrdnje Josipe Rimac da prima prijetnje.

- Da bi policija radila na tome, sumnja na to kazneno djelo mora se prijaviti s obzirom da Rimac više nije državni dužnosnik. Prema onome što je meni poznato, toga nije bilo, rekao je.

Ministar je prokomentirao i krađu novca u Policijskoj postaji u Novom Marofu. Policija je udaljila iz službe policijsku službenicu koja je osumnjičena za povredu službene dužnosti i predala je disciplinskom sucu.

- Daljnji postupci su u nadležnosti Uskoka, kao što to radimo u svim takvim slučajevima. Nažalost, postoje kolege i u našem sustavu koje naprave nešto nezakonito, a policija je sustav koji takvo što ne prašta. Žao mi je da toga ima. Međutim, to što policija radi govori o efikasnosti unutarnje kontrole i efikasnosti sustava', rekao je.

Precizirao je da unutar sustava godišnje ima oko 500 postupaka te da su posljednjih godina u prosjeku udaljili iz službe 80-ak ljudi, a 20-ak ih u prosjeku izgubi posao.

Božinović je govorio i o osobnim iskaznicama i putovnicama koje su istekle za vrijeme pandemije.

- Dok god je na snazi epidemija i globalna pandemije, građani još uvijek nisu obavezni ih izvaditi. Međutim, kada se bude proglasio kraj pandemije, onda bi bilo poželjno izbjeći gužve, a najbolje ćemo ih izbjeći sada kada nema epidemioloških rizika otići u policijsku postaju i izvaditi dokumente', rekao je.

Tagovi: Davor Božinović, slučaj Zambija, Hrvati u Zambiji
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE