GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Nema indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica

Božinović: Nema indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica
GRANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović ponovio je u petak kako je pridržavanje epidemioloških mjera važno kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a poručio je i kako nema indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica.

"Vrlo je važno da se svi pridržavamo mjera", istaknuo je Božinović prilikom obilaska šeste izborne jedinice dodavši da se na skupovima mjera pridržavaju.

Rekao je i kako je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji je od sinoć u samoizolaciji jer je jedan od sudionika s kojim je u ponedjeljak bio na konferenciji za novinare naknadno razvio simptome zaraze, postupio odgovorno.

Situaciju na granicama, kaže, Stožer prati ali za sada nemaju indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica. Ovisno o situaciji, donijet će se mjere koje će omogućiti održavanje gospodarskih i drugih aktivnosti, ali i zaštiti zdravlje ljudi.

Što se tiče postupanja prema BiH i Srbiji, Božinović je ustvrdio da se Hrvatska nije u potpunosti otvorila, osim za nekih desetak zemalja EU.

"I državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uvjete da bi ušli u RH, moraju imati poseban razlog za putovanje. U ovom trenutku nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti nekih striktnih mjera, to će prije svega ovisiti o situaciji", tumači Božinović.

Dodao je da traže balans koji će zaštiti zdravlje i živote, a s druge strane omogućiti život u novo normalnom. Vezano za putovanja, preporuka je da se ne putuje u zemlje gdje je lošija epidemiološka slika ako ne postoji neka nužna potreba.

"Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je uvjeriti ljude da ako ne postoji nužan razlog, stvarna potreba da se suzdrže od putovanja jer to je, prije svega, dobro za njih i njihove obitelji", poručio je Božinović.

Također, rekao je da je u Hrvatskoj i dalje na snazi odluka o epidemiji te da postoji mogućnost da se zdravstveni kadar preraspodjeljuje ovisno o potrebi. Vezano za potencijalno zaražene turiste, ministar je rekao da je HZJZ u suradnji s Ministarstvom turizma već dao neke upute, dok su konkretne upute pri kraju te će uskoro biti objavljene.

Izjave čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore i još nekih političara o pobačaju te reakcije žena koje su na to podignule "srednji prst", kojima se pridružila i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, što je zatim Škoro nazvao vulgarnim, Božinović je rekao da ne želi komentirati.

"U ovoj kampanji bi bilo dobro da se svim ozbiljnim pitanjima s kojima je društvo suočeno pristupi na jedan odgovoran način, da raspravimo o svemu jer je to zalog za našu bolju budućnost", smatra.

Dodao je da se radi o pokretu i da Grabar-Kitarović nije jedina koja je tako reagirala. "Jedna veća grupa žena na društvenim mrežama je tako reagirala. One su odabrale taj način slanja poruke i to njihov izbor", rekao je, dodavši da on to nije doživio vulgarnim.

Također, na potez bivše predsjednice ne gleda kao na dio kampanje, već je to, tvrdi, komunikacija nekoga tko je kazao nešto prilično neprimjereno i onih koje su se našle pogođene takvom njegovom izjavom.

Vezano za slučaj policajaca u Karlovcu koji su privedeni zbog ozljeđivanja migranata, Božinović je rekao da mu nije drago da se tako nešto dogodilo.

"Ti policajci nisu postupili dobro i zakonito i na neki način su bacili sjenu na častan policijski posao. Ono što je dobro i što komuniciramo kad je u pitanju odnos prema ilegalnim migracijama - svaki put kad policija uoči bilo kakvo protupravno ponašanje, pogotovo kada su u pitanju pripadnici policije, reagira se promptno, u skladu sa zakonom i prikupljenim dokazima", poručio je.

To je najbolji primjer, navodi, kako hrvatska policija reagira na eventualne ili stvarne događaje u kojima žrtve mogu biti i migranti onda kada za to postoje dokazi. Također, policija je u već nekoliko navrata procesuirala policijske službenike zbog postupanja prema migrantima.

Na pitanje je li to za pravo svim udrugama koje optužuju hrvatsku policiju da prema migrantima ne postupa kako treba, odgovorio je da im to upravo ne daje pravo.

"Hrvatska policija i MUP puno su puta kazali da svaki put kad postoji spoznaja o tome da se nešto dogodilo, gdje se dogodilo, tko je sudjelovao, reagira onako kako nalaže zakon. Ti primjeri pokazuju da su oni izolirani, a kad se nešto takvo dogodi da sustav vrlo brzo i efikasno reagira", ustvrdio je Božinović.

Vezano za navijačke sukobe u Vukovaru, rekao je da u ovom trenutku nema spoznaje što bi mogao biti motiv te da je policija i u tom slučaju reagirala vrlo brzo.

"Niz sudionika tog događaja su privedeni. Istraga će pokazati što je uzrok tome i koje će biti sankcije za pojedince", rekao je, poručivši da policija štiti javni red i mir te da "nema pardona" prema bilo kome tko krši zakone.

Tagovi: Davor Božinović, zatvaranje granica, koronavirus u Hrvatskoj, Kolinda Grabar-Kitarović, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE