GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Nove mjere stupaju na snagu večeras u ponoć

Božinović: Nove mjere stupaju na snagu večeras u ponoć
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2021 / 11:57
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Nakon što je u četvrtak najavljeno da se od ponedjeljka, 1. veljače, ublažavaju mjere koje se odnose na škole i neke sportske aktivnosti, danas se održava press konferencija Nacionalnog stožera.

Iako se govorilo o tome da bi se kafićima omogućilo prodavanje kava za van te da bi se otvorile teretane, to se nije dogodilo. Uslijedile su žestoke reakcije ugostitelja, od kojih neki najavljuju otvaranje kafića unatoč zabrani.

Na početku konferencije izvijestili su o aktualnoj situaciji s koronavirusom: U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.117. Preminulo je 29 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 231.539 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4972 preminulo, ukupno se oporavilo 223.450 osoba od toga 588 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.389 osoba. Do danas je ukupno testirana 1.180.851 osoba, od toga 5.020 u posljednja 24 sata.

Krunoslav Capak je izvijestio:

“Brojka od ovog tjedna je za 13% manja od one prošlog tjedna što znači da imamo silazni trend. Trenutna incidencija po županijama je 189,0 prosječno. Najvišu ima Sisačko-moslavačka 351,3, a najnižu Istarska 60,4. Po trenutnoj 14-dnevnoj stopi incidenciji smo na sedmom mjestu EU. Ukupna stopa smrtnosti nas stavlja na 20. mjesto na ljestvici zemalja EU. U zadnjih tjedan dana prosječni udio pozitivnih testova je bio 11,2.

Što se tiče cijepljenih, utrošili smo gotovo 80.000 doza. Do danas smo primili 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i desetak Moderne. Ugavnom se radi o lokalnim reakcijama, povišenoj temperaturi. Na Pfizerovo cjepivo smo imali nekoliko ozbiljnijih reakcija. Dvije su zahtijevale primjenu adrenalina, a 22 upotrebu drugih medikamenata za alergijske reakcije.”

Vili Beroš je rekao da je danas prvi put broj hospitaliziranih ispod 1.300 nakon dugo vremena, no i dalje se radi o teškim kliničkim slikama te da imamo velik broj preminulih.

“To ukazuje da je klinička slika i dalje relativno teška. To nam dozvoljava oprezno razmišljanje u popuštanju mjera, ali ne i relaksirano ponašanje. Treba uzeti u obzir činjenicu i nove sojeve virusa u našem susjedstvu kao i trenutni zastoj u cijepljenju.”

“Odluka o mjerama će stupiti na snagu sutra, tj. večeras u ponoć”, rekao je Davor Božinović i dodao: “Trajat će do 15. veljače.”

Cjepivo

“Svima treba omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivom, no pitanje je kakva su cjepiva dostupna”, rekao je Beroš i dodao: “U planu cijepljenja naglasili smo da su kronični bolesnici, stariji, predisponirani za teži razvoj kliničke slike prvi u redu, a treba im omogućiti i cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivima. Puno se raspravlja o tome koje cjepivo nabaviti. Ne možemo računati na cjepiva koja su u fazi testiranja jer za njih nemamo pouzdane dokaze da su učinkovita. Zato postoje regulatorne agencije koje na osnovu dokumentacije ocjenjuju sve elemente. Samo ocijenjeno cjepivo može biti na tržištu i hrvatske će se vlasti truditi omogućiti takva cjepiva. Još neki proizvođači razvijaju cjepiva. Novavax je iznio da su u trećoj fazi kliničke studije i pokazuje se učinkovitost od 89%. Istraživanje druge faze u Južnoafričkoj Republici je nađena učinkovitost od samo 50%.”

O AstraZeneci Capak je rekao: “Cjepiva se registriraju u EMA-i. To znači da ne može aplicirati niti registrirati netko tko ne zadovoljava propisane kriterije, ali to je cijena sigurnosti naših cjepiva. Za cjepiva za koja nemamo podatke, ne možemo tvrditi da su sigurna. Čekamo da EMA kaže svoju zadnju riječ je li cjepivo sigurno. Prema podacima u medijima da AstraZeneca neće biti regstrirana za starije, ne možemo tvrditi jer nemamo podataka. Danas ćemo vjerojatno znati podatke.

Što se tiče količine, najavljeno nam je da bi do kraja veljače trebali dobiti ukupno 156.158 doza cjepiva AstraZeneca u tri tranše. Kad dobijemo pismenu potvrdu, reći ćemo da je to sigurna isporuka.”

Što ako ugostitelji i vlasnici fitness centara otvore vrata?

“Još se nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje postojećih koje vrijede već dva mjeseca. U tom periodu smo došli do jasnog trenda pada novozaraženih. Ne možemo biti skroz zadovoljni, taj broj treba još spuštati. Moramo voditi računa o životima i zdravlju. Epidemiološka struka je u pripremi ove odluke postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da popuštanje mora biti postupno, a s obzirom na sve okolnosti, i nove sojeve i dostupnost cjepiva, moramo ići oprezno. Zato su postavljena jasna načela popuštanja – na prvom mjestu je zdravlje što uključuje sport i obrazovanje, potom gospodarstvo, a na koncu ostale djelatnosti. O tome smo jasno na Vladi komunicirali. Ne vidim razloga da se nešto mijenja. Za ove djelatnosti nitko u svijetu nije pronašao recept. Države članice EU u njima su ti objekti zatvoreni već od listopada “, rekao je Božinović i dodao:

“Razgovarali smo s ugostiteljima čiji su predstavnici jasno rekli da se 90% njihovih članova ne pridržava mjera. Donijeli smo okvir koji je teško provediv u praksi, vezano za broj osoba koje mogu bit u ugostiteljskim objektima, razmak među stolovima itd. Tad je javni prostor bio preplavljen komentarima da je to nemoguće. Nisam siguran da je nemoguće. Naravno da je neusporedivo sa situacijom kad emidemije nema. Onda su nam brojevi počeli rasti. Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene. Rekli smo jasno 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih. Nije nama cilj nekome napraviti štetu, cilj je da se ne ponovi 11. mjesec kad su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja. Je li nama stvarno treba da se nađemo u teškoj situaciji pa da opet ponavljamo naučene lekcije? Ili možemo sve elemente uzeti u obzir i donijeti racionalnu odluku.”

Govoreći o sportskim aktivnostima rekao je: “Sam boravak u bazenu je po epidemiološkoj struci manje rizičan zbog klora u vodi i zbog vlažnosti zraka što znači da se virus sporije širi. Nema zajedničkog korištenja svlačionica, tuširanja, to se sve može obaviti doma.”

Škole

“Od početka je pitanje škola raspravljano na razini Vlade, osnovano je posebno povjerenstvo. Županijski stožeri mogu na temelju preporuka donositi samostalne odluke. Naš načelan stav je da županije mogu donositi strože odluke od nacionalnih, no to se ne primjenjuje kad je riječ o školskom sustavu. Oni najbolje mogu procijeniti situciju jer su županije jako različite. Ne vidim problema u činjenici da neke županije donose samostalne odluke”, rekao je Božinović.

Cijepljenje Vlade i Stožera

“15. siječnja smo saznali da postoji mogućnost da Pfizer isporuči manje količine cjepiva kroz sljedeća 4 tjedna, a to se nažalost ostvarilo. Prva manja količina stigla je ovaj ponedjeljak. Zbog tog manjka došlo je do promjene dinamike cijepljenja. Odmah smo sve obavijestili. Vlada će biti cijepljena unutar 7 dana od ovog četvrtka kad im je bilo tri tjedna, a Stožer se cijepio jer vijala potječe od prošlog tjedna, tj. prve količine koju smo dobili”, rekao je Capak.

Gripa u Hrvatskoj

Govoreći o gripi Capak je rekao: “Još nismo zabilježili nijedan slučaj gripe, a nije bilo ni kliničkih izvještaja. To ne znači da je gripa nestala jer neke zemlje na sjevernoj hemisferi izvještaju o slučajevima. Radi se o jako malom broju. Mjere protiv covida sigurno su učinkovite protiv gripe jer se radi o istom načinu prijenosa, kapljično i aerosolom. No, protiv nijedne respiratorne infekcije maske ne štite sto posto. Kad bi prisustvo gripe u populaciji bilo veće, sigurno bi i neki koji nose maske oboljeli.”

Tagovi: Davor Božinović, Nacionalni stožer, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
NEODREĐEN
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se vrlo skoro doznati s kim će HDZ formirati većinu u Saboru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE