GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović o premlaćivanju migranata: Nužno je pričekati rezultate izvida

Božinović o premlaćivanju migranata: Nužno je pričekati rezultate izvida
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 14:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak, komentirajući snimku nasilja nad migrantima, kako nema novih informacija tom slučaju te da je nužno pričekati rezultate izvida.

''Pričekat ćemo što će pokazati rezultati izvida i istraživanja. Na onome što je u petak priopćio ravnatelj policije bazirat će se sve ono što će se kasnije u za to predviđenim postupcima rješavati'', kazao je Božinović novinarima u Državnoj vatrogasnoj školi.

Zaštita državne granice u skladu sa zakonom

Upitan o odgovornosti zapovjednog sustava, Božinović je naglasio kako je zapovijed da se štiti državna granica u skladu sa zakonom.

''Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru, iako smo mi već o svemu razgovarati'', kazao je.

Božinović je ustvrdio da policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, obavljaju jedan od najtežih poslova.

''I na današnji dan, kada pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske na područje Hrvatske i EU-a u skladu sa zakonom'', rekao je dodajući kako je bilo slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti ili protupropisno ponašanje policijskih službenika.

Ministar je precizirao da se protiv osam policijskih službenika od ranije vode disciplinski postupci, a 22 slučaja su dokumentirana i predana Državnom odvjetništvu (DORH).

''Kad netko pojedinačno napravi propust ili prekoračenje ovlasti bilo gdje, postoje službe unutar Ravnateljstva policije i unutarnja kontrola koja provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama'', kazao je.

Komentirajući anonimno pismo policajca, koji je prije dvije godine ustvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju, Božinović je ponovio da se uvijek istraži sve što se prijavi. DORH je u spomenuta 22 slučaja odbacilo 13 slučaja zbog nedostatka dokaza.

U slučaju anonimnog pisma policajca, riječ je o konkretnom slučaju s konkretnim mjestom i datumom, što je ranije nedostajalo. Ustvrdio je kako je reakcija na anonimno pismo bila promptna te da još traju izvidi.

Komentirajući razliku između covid potvrde i potvrde o preboljenju, Božinović je pojasnio da se potonja može koristiti za ulazak u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi jer su to slučajevi koje su liječnici procijenili kao suspektne ili pozitivne i odredili da oni trebaju u izolaciju.

Stožer ne planira donijeti strože mjere

''Njih se tretira kao da su oboljeli od covida i oni imaju godinu dana od dijagnoze, ali u zdravstvenom i socijalnom sustavu to ne možemo aplicirati na EU digitalne covid potvrde, jer je EU ta koja određuje kriterije po kojima se izdaju te potvrde'', pojasnio je.

Božinović kaže da Nacionalni stožer civilne zaštite ne planira uvesti strožije mjere.

''Ovo što je nedavno doneseno, motivirano je prije svega zaštitom najugroženijih. Sve statistike jasno pokazuju da cijepljeni najmanje završavaju u bolnicama, posebno s težim kliničkim slikama. Cijepiti se znači zaštititi sebe, a time štitimo i druge'', kazao je.

Ministar je komentirao i nedavni slučaj pojave droge u Hrvatskoj vojsci, istaknuvši da su policijski službenici izuzetno aktivni kad je u pitanju borba protiv krijumčarenja droga.

"Tržište kokaina se prilično širi i dolazi u široku populaciju, što je zabrinjavajuće. Imat ćemo ovih dana sastanak Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Tijekom 2020. bilo je zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina'', rekao je.

Tagovi: Davor Božinović, premlaćivanje migranata, Afganistan, vanjske granice EU
PROČITAJ I OVO
Analitičari: Puljkov rezultat na granici trijumfa, drugog kruga de facto nema
NAKON IZBORA
Analitičari: Puljkov rezultat na granici trijumfa, drugog kruga de facto nema
ZAGREB - Kandidatu za gradonačelnika Splita Ivici Puljku (Centar) pobjeda u drugom krugu je osigurana, ocijenili su u ponedjeljak analitičari Davor Gjenero, koji tvrdi da drugog kruga de facto nema, i Žarko Puhovski koji dodaje da su rezultati prvog kruga uspjeh koji graniči s trijumfom.
Stoltenberg: NATO povećava broj vojnika u visokoj pripravnosti na preko 300.000
PRIPRAVNOST
Stoltenberg: NATO povećava broj vojnika u visokoj pripravnosti na preko 300.000
BRUXELLES - NATO će na svom samitu u Madridu povećati broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300.000, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.
Erdogan se sastaje u utorak sa čelnicima Finske i Švedske
SASTANAK
Erdogan se sastaje u utorak sa čelnicima Finske i Švedske
HELSINKI - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastaje se u utorak u Madridu s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom kako bi razgovarali o kandidaturi dviju zemalja za članstvo u NATO-u, koje Ankara trenutno blokira.
Cijevi u Zagrebu danas pucale čak na tri lokacije
KAOS
Cijevi u Zagrebu danas pucale čak na tri lokacije
ZAGREB - Tvrtka Vodoopskrba i odvodnja izvijestila je građane o novim, kako su naveli na svojim stranicama, neplaniranim radovima na vodoopskrbnom sustavu.
Japan pogođen visokim temperaturama, Tokiju prijeti nestašica struje
TOPLINSKI UDAR
Japan pogođen visokim temperaturama, Tokiju prijeti nestašica struje
TOKIO - Japanske vlasti su u ponedjeljak upozorile na moguću nestašicu struje, javlja AFP i dodaje da Tokio bilježi rekordno visoke temperature, s najkraćom kišnom sezonom u svojoj povijesti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE