GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović objasnio što s putovanjima iz BiH i Srbije

Božinović objasnio što s putovanjima iz BiH i Srbije
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj se trenutno nalazi 154.530 stranih turista, no među njima nema zaraženih osoba, istaknuo je na pressici Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu ministar Vili Beroš.

Komentirajući protok turista i otvaranje granica ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu rekao je da od samih početaka Stožer svakodnevno analizira situaciju.

"S obzirom na situaciju u susjednim zemljama, faza novog normalnog je faza suživota s virusom. Uz zaštitu kritičnih segmenata i infrastrukture radimo sve kako bi se gospodarske aktivnosti nastavile", rekao je Božinović i dodao:


"Dolazak stranih gostiju, turista se očekuje. Španjolska se otvorila za sve turiste Europske unije iako jučer imaju 363 nova slučaja i sedam umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika što je puno više nego što je situacija u Hrvatskoj. Uz apele na sve da se pridržavaju mjera, moramo održati turizam, a podaci izvana pokazuju da je Hrvatska jedna od najprivlačnijih destinacija za strane turiste."

Kako situacija nije ista u svim zemljama, Božinović je objasnio razliku u mjerama prema različitim zemljama:

"Što se tiče mjera za susjedne zemlje, za samo deset država članica EU otvorili smo granice tako da njihovi državljani ne moraju dokazivati svrhu ulaska u RH. To se ne odnosi na naše susjede koji nisu članice EU, oni moraju dokazivati da postoji neodgodiva osobna potreba (npr. smrt u obitelji, liječenje) ili ako su u pitanju neodgodivi poslovni sastanci. To su bili uvjeti i ranije, no ako bi netko najavio da ima važan poslovni sastanak, puštalo bi ga se. Sad se traži potvrda i procjena da je sastanak neodgodiv. Koriste se različite aplikacije i mailovi. Najveći dio upita iz trećih zemalja, a tu su i BiH i Srbija, negativno se rješava, tj. odbija se ulazak, to je otprilike 70% takvih zahtjeva. Nakon ovih uputa i javnih poziva u odnosu na nedjelju tjedan dana prije, danas bilježimo 40% ulazaka manje iz BiH i oko 20% manje iz Srbije."

Tagovi: Stožer civilne zaštite, koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Davor Božinović, drugi val
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE