GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Od 1. srpnja veća otvaranje za ljude s covid-potvrdama

Božinović: Od 1. srpnja veća otvaranje za ljude s covid-potvrdama
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 11:37
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - U Hrvatskoj je 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 4436 testiranih, a tri su osobe preminule, objavio je Stožer.

Prije tjedan dana 134 novih od 4083 testiranih, i 4.6. imali smo 88 novih od 2675 testiranih. Tad je bio praznik. U prošlom tjednu smo imali 814, a u ovom tjednu 468 novih, što je za 42 posto manje nego u prošlom tjednu. Prosječna incidencija je 44.9, najniža je u Istarskoj, najviša u Međimurskoj. Na 12. smo mjestu EU po incidenciji, a stopa smrtnosti od 2012 nas stavlja na 21 mjesto na ljestvici zemalja Europske unije, rekao je Krunoslav Capak.

“Nije vrijeme za potpuno opuštanje. Nismo još u fazi proglašenja kraja epidemije. To mora Beroš predložiti Vladi, ali mi smo pripremili novu odluku. Primjenjivat će se od 1. srpnja, a glavna odluka je još veće otvaranje. Osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testiranje imat će mogućnosti obavljati djelatnositma i sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg uz pridržavanja posebnih mjera. Osobe će u većini tih situacija morati imati europske digitalne covid potvrde”, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović

“Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima može instalirati aplikacija koja će momentalno očitati qr kod s digitalne potvrde”, dodao je Božinović.

“Ostaje najviše 100 osoba na javnom okupljanju, osim ako se radi o okupljanju osoba s covid potvrdama. Manifestacije i dalje smiju trajati samo do 24 sata, osim ako sve osobe imaju covid potvrdu i ako im je lokalni stožer dao suglasnost”, rekao je Božinović.

“Na terasama kafića uvodi se opcija posluživanja gostiju koji sjede, okupljanja treba ograničiti na dio koji pripada ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje ne pridonose situaciji. Moraju se spriječiti nekontrolirana okupljanja, a kafići nisu mjesta na kojima možemo tražiti potvrde. Logika je da se može otvoriti i ono što je dosad bilo zatvoreno, primjerice, publika na sportskim natjecanjima, ali samo uz covid potvrde. Imamo dva tjedna da se pripremimo i da sigurnije krenemo s turističkom sezonom”, rekao je Božinović.

“Mi moramo imati situaciju pod kontrolom jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u koju preko ljeta ljudi iz drugih zemalja dolaze u velikom broju. Tu situaciju se mora kontrolirati. Sad imamo besplatno cjepivo, imamo mogućnost kontrolirati epidemiološku situaciju svake pojedine osobe. Naravno, naglasak je na odgovornosti svih koji su u našem sustavu, gradskih i općinskih vlasti uz potporu koja je od prvog dana. Moramo maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju s kojom se suočavamo”, rekao je ministar.

Idemo afirmativno, ali nam treba suradnja svih, pogotovo onih koji će organizirati manifestacije, dodao je.

Tagovi: Davor Božinović, coivd-potvrde, covid putovnice, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE